– Det som skjer når boligprisene faller, er at utbyggere setter seg på gjerdet. Det fører til en prisoppgang og en tilbudsnedgang som jeg er livredd for.

Direktør Inger Lise Blyverket (fra venstre) i Forbrukerrådet, administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren og konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen på Boligkonferansen 2019.
Direktør Inger Lise Blyverket (fra venstre) i Forbrukerrådet, administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren og konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen på Boligkonferansen 2019. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Det sa Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i eiendomsmegleren Privatmegleren under den årlige Boligkonferansen som i år avholdes på Hotel Bristol i Oslo. Meier deltok i en debatt med direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet og konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen.

Av de tre var det enighet mellom Meier og Karlsen om at boliglånsforskriften ikke bør endres. Blyverket ville ikke bastant si at hun er tilhenger av Finanstilsynets forslag til innstramning, men understreket at noe må gjøres for å redusere gjelden i norske husholdninger.

Omstridt

– Vi tror ikke at folk vil bli varig utestengt av å redusere den maksimale gjeldsgraden, men noen må antageligvis vente et år eller to lenger med å kjøpe bolig. Samtidig er vi innforstått med at vi må trå varsomt, sa hun.

Meier i Privatmegleren mente på sin side at en innstramning vil føre til det hun kalte en «saueflokkmentalitet», hvor alle – i frykt for innstramninger – vil flykte markedet, eller på den andre siden, prøve å komme seg inn før de kanskje ikke har noen mulighet lengre.

– Vi er alle bekymret for gjeldsveksten i Norge, men vi må være forsiktige med å tukle med boligmarkedet. Jeg er veldig redd for å gå ned til en gjeldsgrad på 4,5 ganger årsinntekten, sa hun.

Hun fikk støtte fra Karlsen i Eika Gruppen, som også mener dagens ordning fungerer bra.

– Forskriften, slik den er i dag, hjelper førstegangskjøperne. Vi trenger ikke mer regulering og å gå vekk fra noe som fungerer i dag.

Klar tale fra sentralbanken

Det har stormet rundt tilsynets foreslåtte innstramninger av boliglånsforskriften de siste ukene. Sent i august foreslo Finanstilsynet blant annet å redusere den maksimale gjeldsgraden fra fem til 4,5 ganger årsinntekten, i tillegg til en halvering av fleksibilitetskvoten.

Forslaget har møtt kraftig motstand, blant annet fra meglere som mener det særlig vil gå ut over unge førstegangskjøpere. Så sent som mandag denne uken kom det også frem at sentralbanksjef Øystein Olsen er kritisk til forslaget som nå er oppe til høring.

I et brev til Finansdepartementet, som E24 omtalte, skriver Olsen at «Norges Bank mener at kravet til maksimal gjeldsgrad ikke bør endres».

I forkant av debatten var også Per Mathis Kongsrud, direktør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet, på scenen for å forklare bakgrunnen for forslaget.

– Ingen vil bli stengt ute fra eller nektet å få lån. Men de vil få litt lavere lån enn de får med dagens forskrift, sa han.

Samtidig understreket han at en redusering til 4,5 ganger årsinntekt fortsatt er «betydelig gjeld».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.