– Alt til sin tid. Nå har vi vært her i 30 år, og etter at min kone døde for tre år siden har jeg mistet lysten på å være her.

Anton M. Ringøen (79) skuer ut over Kvåsefjorden midt mellom Lillesand og Kristiansand kommune fra strandeiendommen på egen øy på Hæstadneset.

En sjøørret jakter børstemark inne på grunnet der blåskjellene ligger i store klaser og mengder med flat- og stillehavsøsters tydeligvis trives.

Her bygget Ringøen hytte og anla plener, strender og langt over 100 meter med steinbrygger på tomten på snaut 4,2 mål som han kjøpte for 1,6 millioner kroner i 1989. Over helgen legges eiendommen ut for salg for 14 millioner kroner.

Anton M. Ringøen (t.v.) og datteren Tone Ringøen Baller gjør landstedet klar for visning sammen med eiendomsmegler Gustav Sædberg.
Anton M. Ringøen (t.v.) og datteren Tone Ringøen Baller gjør landstedet klar for visning sammen med eiendomsmegler Gustav Sædberg. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Et voldsomt sug

Eiendomsmegler Gustav Sædberg hos PrivatMegleren Sædberg & Lian er ganske sikker på at Ringøen-familiens eiendom vil bli solgt ganske raskt.

– Her er det egen holme, og man kan flytte fra strand til strand etter vær og vind. Det er sol hele dagen, over 230 kvadratmeter bygningsmasse og dypvannsbrygge, sier han.

– Bortsett fra at den ikke ligger i Blindleia noen hundre meter i luftlinje lenger mot øst?

– Det kan du si; prisen ville ganske sikkert vært noen millioner høyere om eiendommen lå eksempelvis i Bliksund eller i Brekkestø. Men det er ingen tvil om at det er selgers marked nå, blant annet påvirket av koronasituasjonen. Vi kan neppe reise utenlands i år, og det bidrar til økt interesse, særlig for hytter ved sjøen. Så gjenstår det å se om det også vil føre til lite utbud rett og slett fordi selgerne venter med å selge til neste år, sier han.

Henrik Tangen hos Krogsveen i Kragerø rapporterer også om stor interesse.

– Vi var tidlig ute med å gjennomføre visninger under strenge smitteverntiltak. Og det har bare gått bedre og bedre. Jeg har lagt bak meg to rekordmåneder i mars og april. Vi har solgt fritidseiendommer for 77 millioner kroner, og ennå er vi ikke kommet til mai, sier han.

– Det er rett og slett et voldsomt sug i markedet. Jeg kunne solgt langt mer dersom jeg bare hadde hatt mer å selge.

– Så få vil selge?

– Ja, og det er nok også en koronaeffekt. Mange potensielle selgere vil gjerne gjøre noe annet i livet, men den friheten har de ikke lenger på grunn av stengte grenser. Da er fortsatt hytta fristedet mange velger å holde fast på, i alle fall inntil videre, tror Tangen.

Fem over 15 millioner

Prisene på hytter ved sjøen har ifølge Eiendom Norge hatt en ganske stabil prisutvikling de siste par-tre årene med tre prosent prisvekst i 2018 og 2,5 prosent i 2016.

Lillesand er landets dyreste sjøhyttekommune med en medianpris på 6,5 millioner kroner (2018–2019) foran Færder med drøyt fem millioner og Søgne, nå en del av Kristiansand kommune, med fire millioner kroner.

For øyeblikket ligger det ute fem strandeiendommer for salg med en prisantydning på over 15 millioner kroner. Dyrest er en stor eiendom på Onsøy ved Fredrikstad med 38 millioner kroner etterfulgt av en annen eiendom i det same området (Skjæløy) med 29,5 millioner kroner.

Ringøen-familiens eiendom ligger på en egen øy med utsikt ut Kvåsefjorden i Lillesandsskjærgården.
Ringøen-familiens eiendom ligger på en egen øy med utsikt ut Kvåsefjorden i Lillesandsskjærgården. (Foto: Tomm Christiansen)

Kamp om gevinsten

Men Anton M. Ringøen har bestemt seg selv om det strengt tatt er hans fem barn som eier stedet.

– Det blir også litt komplisert med fem barn som skal bo her en uke hver og med voksne barnebarn som helst jobber når sommeren kommer. Jeg har jeg kommet til at jeg heller vil bruke tiden jeg har igjen til fjells. Jeg blir mer og mer glad i fjellet med alt fra rypejakt til tørrfluefiske etter ørreten, sier han og legger til at han leier et stort terreng på Bjåen nord for Hovden.

– Men er det ikke følelsesmessig litt tøft å selge?

– Alt til sin tid, er svaret.

– Og de 14 millionene? Det blir vel barna som får dem?

– Jeg skal ha min del av den gevinsten, altså. Nokså mye av den, faktisk. Det synes jeg at jeg har fortjent, sier Ringøen og gliser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.