Rune Reitan og samboeren byttet ut to små leiligheter på Torshov i Oslo med 120 kvadratmeter nybygd toppleilighet ved elvekanten i Eidsvoll, syv mil nord for Oslo.

- Jeg står kun opp ti minutter tidligere enn da jeg bodde i byen, sier han.

Pendlere presser opp boligprisene

Ny statistikk fra Eiendom Norge viser for første gang boligprisutviklingen ned på kommunenivå, og i enkelte kommuner som har pendleravstand til de store byene, har prisveksten det siste året vært sterkere enn i Oslo.

Kommunen med størst vekst er Modum i Buskerud, der boligprisene har steget med 13 prosent det siste året, sammenlignet med Oslos 11,1 prosent. Andre kommuner som har opplevd et sterkere hopp i boligprisene enn Oslo er Eidsvoll, Sørum, Askim i Østfold, Gran i Oppland, og Halden i Østfold.

I de andre store byene, Bergen, Stavanger og Trondheim, er ikke veksttakten like høy, men også her finner man kommuner nær byene som har bykset godt opp på prisstatistikken de siste årene.

-Når Stavangers boligmarked priser seg ut, så tvinger det folk utenfor kommunegrensen, sier daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom i Stavanger der blant andre Sandnes har steget mye de siste årene .

Sjekk reisetid og hvor mye boligprisene endrer seg når du beveger deg ut av byene: Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

 

 

 

Ringer i vannet

I Bergen har boligprisene både Os i sør og Lindås i nord steget over ni prosent det siste året.

- Vi ser at man får en «ringer i vannet» effekt. Stigende priser påvirker direkte bydelene i Bergen-kommune og nabokommunene, sier regionansvarlig Christer Vikebø i Privatmegleren Vikebø&Jørgensen.

Den samme effekten ser man i Trondheim der blant andre Orkdal og Melhus kan vise til henholdsvis 10 og 14 prosent prisstigning det siste året.

-Det har vært en høy befolkningsvekst og boligprisvekst i Trondheim kommune som har gjort at man har skjøvet bosettingen ut i nabokommunene som en direkte følge av det, sier analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Forsker Astri Syse i SSB tror flyttestrømmen mot områdene rundt de store byene bare vil fortsette. I dag bor omtrent 2,1 millioner i en kommune der reisetiden til nærmeste landsdelssenter er 75 minutter eller mindre (90 minutter for Oslo).

– Det er særlig sterk flytting mot sentrale strøk, i aldersgruppen 20–40 år. Flere av disse velger områder rundt storbyer, og ikke selve storbyene, når de skal etablere seg med familie. Dette henger trolig både sammen med preferanser for eksempel når det gjelder oppvekstmiljø, men selvsagt også boligpriser. Det vil fortsette, ifølge våre fremskrivinger, sier Syse.

Rune Reitan lurer på hvor lang tid det tar før flere Oslo-folk finner ut at veien ut av storbyen er kortere enn de tror.

– Jeg tror det er lurt å investere i boliger nå. I nabokommunen Ullensaker er det jo fullt. Jeg tror dette blir det neste pressområde.

30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Bad på deling med flere andre beboere la ingen demper på interessen da 30 kvadratmeter på Bislett ble solgt.
01:44
Publisert:
 

 

 

 

Les mer om eiendom:
Her stiger boligprisene mer enn i Oslo
- Svært positiv trend for boligsalget  

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.