Et hus i Asker ble i 2018 overtatt av en ny eier, etter å ha blitt solgt for åtte millioner kroner.

I forkant av salget hadde kjøperen etterspurt opplysninger om selgerens strømforbruk, og fikk som svar at forbruket lå på «i underkant av 2000 kroner i måneden», dette skulle i tillegg inkludere «lading av to elbiler, tørketrommel, vaskemaskin og oppvaskmaskin [ …] varmekabler, ovner og varmepumpe som holder 24 grader hele vinteren.

«Man kan jo fyre med ved i peisene, men det har de ikke gjort så ofte», skrev megleren. Dette viste seg fort ikke å stemme.

Leste ikke av målerstand

Overfor Finansklagenemnda har kjøperen lagt frem fakturaer for november 2018, desember 2018 og januar 2019 på til sammen 14.000 kroner. Altså i overkant av 4500 kroner i snitt per måned.

Det viste seg nemlig at selgeren baserte seg på såkalt stipulert strømforbruk, altså beregnet forbruk uten å avlese målerstand. Da selgeren avleste strømmåler i februar og mars 2018, endte utgiftene på til sammen 29.853 kroner.

Kjøperen mente derfor at det forelå en mangel, og krevde derfor et prisavslag på 271.680 kroner, ettersom strømprisene var langt høyere enn ventet.

Selgeren hadde boligselgerforsikring fra Protector forsikring asa. Selskapet avslo først kravet, men gikk senere med på at det forelå en mangel. Selskapet godtok imidlertid et prisavslag på 50.000 kroner, heller enn kjøperens krav.

Endte på 100.000

Sekretariatet i Finansklagenemnda kom frem til at det forelå en mangel ved salget av boligen, og utmålte et prisavslag til 50.000 kroner. Nemnden selv oppjusterte imidlertid summen til 100.000. I sin begrunnelse legger den vekt på at man kan regne med noe lenger forventet botid enn det sekretariatet regnet med.

DN har vært i kontakt med Protector forsikring asa, som opplyser at de kommer til å følge vedtaket til Finansklagenemnda, og betale kjøperen 100.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.