Reiserestriksjoner som følge av koronapandemien og svært lave lånerenter satte fullstendig fyr på det norske hyttemarkedet inn mot sommeren. Resultatet har vært en kraftig prisvekst og svært mange fritidsboligsalg.

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror koronaeffekten er overrasket over hvor mange som nå planlegger å kjøpe hytte.

– Det spesielle er at det allerede i begynnelsen av året var 100.000 husholdninger med planer om å kjøpe hytte i Norge, mens 75.000 husholdninger gikk med planer om å kjøpe i utlandet. Vi hadde derfor høye forventninger til hvordan året kom til å bli, og etter mai har veksten vært langt over forventning, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Ferske tall fra Prognosesenteret viser at 170.000 husholdninger i august planer om å kjøpe hytte i Norge. Etterspørselseksplosjonen i hyttemarkedet fortsetter dermed å se, og presser opp omsetning og pris.

– Under analysen vi gjorde i forrige uke var det to store overraskelser: at etterspørselen vokser videre, og at hele syv prosent nå planlegger å kjøpe hytte. Det er veldig spesielle tall. Når tallene spretter på denne måten, blir man nesten litt skeptisk, sier Øye, som i en årrekke har analysert det norske hyttemarkedet.

– Høst uten sidestykke

Den sterkeste veksten er i sjøhyttemarkedet med en omsetningsvekst på nær 24 prosent og en prisvekst på rundt 10 prosent. Totalt sett for alle hytteomsetninger har prisene til og med august steget med 6,5 prosent.

Bjørn-Erik Øye.
Bjørn-Erik Øye. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Tallene tyder på en høst uten sidestykke. Spørsmålet nå er hvor lenge veksten kommer til å holde seg. Det er selvfølgelig hyggelig for selgeren at det er en høy etterspørsel, men ikke like hyggelig for kjøperne, sier Øye.

Gjennomsnittsprisen på en hytte ligger nå på 2,3 millioner. Prisveksten er sterkest i Trøndelag med en prisvekst på 20 prosent så langt i år, etterfulgt av Troms og Trøndelag.

Her er derimot gjennomsnittsprisen lavest med et snitt på 1,1 millioner kroner, mens de høyeste prisene i landet er i Vestfold og Telemark hvor kyststripen trekker opp gjennomsnittet til nesten tre millioner.

Om man forventer å ha hytte i nærheten av sjø eller alpinanlegg er prisen derimot høyere.

– Det er spesielt sjøhyttene som drar opp omsetningen. Om prisveksten fortsetter her vil den etterhvert bli så høy at den stopper seg selv, sier Øye.

– Motstridende krefter som presser prisene videre oppover

Den høye etterspørselen dette året mener Prognosesenteret skyldes korona, og at han mener koronaeffekten fortsatt ikke har gitt seg.

– Det vi ser tydelig gjennom analyse av tallene er at det må ha skjedd en fundamental endring etter koronaviruset. Flere av dem som vanligvis hadde reist til utlandet ser nå til Norge, mange har romsligere økonomi og flere har fått en økt interesse for friluft, sier Øye.

Selv om interessen for å eie hytte i Norge øker, har ikke tallene over dem som har planer om å kjøpe hytte utenlands endret seg betraktelig.

– Det er fremdeles mange som ser etter hyttekjøp i utlandet, samtidig som vi ser en økt interesse for hytter i Norge, sier Øye.

Han forteller at flere av de husholdningene som tidligere uttrykte ønske om å selge hyttene sine utover vinteren nå har snudd, slik at antallet som planlegger å selge går ned.

Samtidig som etterspørselstrykket øker noterer Øye seg også at igangsetting av nye fritidsbygg har falt relativt sterkt det siste året.

– Slik ser vi motstridende krefter som presser prisene videre oppover, sier Øye.

Eiendomsmegler Christian Haatuft i for Eiendomsmegler 1 Geilo mener å se en trend hvor flere også bytter ut hyttene sine for å oppgradere og kjøpe større hytter. Samtidig utelukker han ikke at noen holder på hyttene sine.

– Vår erfaring er at de som har vurdert å kjøpe utenlands ser nå ser til Norge i stedet. Det er mange som tenker at hytte blir årets satsing heller enn å kjøpe i utlandet, sier han.

Haatuft har fått litt færre henvendelser fra folk som vil selge fritidsboligen sin enn det som er normalt på høsten, men dette mener han skyldes høy aktivitet i sommer.

– Vi hadde usedvanlig mange henvendelser i juni, og er ikke bekymret for at folk ikke skal få seg hytte. Det er fortsatt relativt godt med plass i fjellet og vi har flere nybygg som kommer for salg, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.