Eiendomsmegler og nyvalgt leder for Oslo & Akershus Eiendomsmeglerforening (OAEF) Anders Langtind går til angrep på bruken av ulovlige lokkepriser, skriver Dagens Næringsliv.

– Nå må det ryddes opp en gang for alle. Det har spredt seg en ukultur der meglerne bruker kunstig lave prisantydninger for å få potensielle kjøpere på visning, sier Langtind til DN.

Langtind mener det gjerne er de mindre leilighetene som er mest utsatt, og han oppfordrer potensielle boligkjøpere til å stille spørsmål dersom prisantydning er satt lavere enn taksten.

Grünerløkka verst
– Det er først og fremst boliger på Grünerløkka og Sofienberg som ha vært utsatt for dette, men det skjer også på St. Hanshaugen, Frogner og Majorstua, hevder Langtind overfor avisen.

DN har gått gjennom en rekke tilfeldig utvalgte boligannonser på Finn.no, men flere av meglerne DN har tatt kontakt med kvier seg for å bli referert.

En svarer at det er en trend å legge prisantydningen lavere enn taksten, og bekrefter at det er for å trekke kjøpere til visning. Ingen av de DN snakket med kjenner seg likevel igjen i «lokkeprisproblematikken».

– Det med lokkepriser er blitt blåst altfor stort opp. Vi har i Norge et velfungerende boligmarked der boligen blir solgt til høystbydende, sier Espen Fjeld hos privatmegleren til DN.

Ingen røverkjøp
Anders Langtind er uenig, og mener bruken av lokkepriser er ødeleggende.

– Det forundrer meg også at selgerne vil være med på dette. Om du priser en bolig du venter 2,8 millioner kroner for til 2,5 risikerer du å få folk på visning som ikke kan betale, sier han,

Ifølge både seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i Finanstilsynet og Forbrukerombudet kan bruk av lokkepriser være brudd på markedsføringslovens forbud mot villedende handelspraksis.

– Lokkepriser er forbudt, fastslår Grøstad overfor Dagens Næringsliv.

Les også: Pilene peker alltid opp før en boble sprekker



<b>Boligutbyggere vil ikke bygge nytt på Oslos østkant</b>

<b>Boligprisene skal opp 20 prosent på 4 år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.