DN har tidligere omtalt kontrakten mellom NRK og eiendomsmeglerfirmaene Newsec og Hadrian, som har stått for salget av NRK-tomten på Marienlyst. I tillegg til betaling for rådgivning i forbindelse med salget, utløses en provisjon på 0,4 prosent av salgssummen i det salget er gjennomført.

Ferd kjøper NRK-tomten på Marienlyst. Fra venstre, konsernsjef Morten Borge i Ferd, Johan H Andresen jr. i Ferd, styreleder Birger Magnus i NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Ferd kjøper NRK-tomten på Marienlyst. Fra venstre, konsernsjef Morten Borge i Ferd, Johan H Andresen jr. i Ferd, styreleder Birger Magnus i NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Foto: Elin Høyland)

I pressemeldingen der salget ble gjort kjent, kommer det frem at Ferd må ut med minst 3,75 milliarder kroner for NRK-tomten. Den endelige prisen er avhengig av hvilken regulering som blir vedtatt for området, og kan derfor ende med å bli høyere enn minsteprisen.

Grunnen til at NRK selger tomten, er at de skal flytte hovedkvarteret sitt. Overtagelsen av eiendommen på Marienlyst skal skje i takt med NRKs flytting. Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020. NRK har frem til 2033 på seg til å være ferdig med å flytte fra Marienlyst, ifølge kontrakten med Ferd.

Under pressekonferansen opplyste Ferds konsernsjef Morten Berge at den endelige prisen ville ligge på mellom 3,75 og fem milliarder kroner. Altså kan eiendomsmeglerne vente seg en provisjon på mellom 15 og 20 millioner kroner.

NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo.
NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Kan bistå i leting etter ny tomt

I tillegg til provisjonen de får for salget av tomten, er det også en opsjon i kontrakten på at Newsec og Hadrian kan hjelpe NRK i jakten på nytt hovedkvarter. Honoraret for rådgivning er sladdet i kontrakten, men faktureres månedlig. På toppen får meglerfirmaene to millioner kroner for forhandlinger og gjennomføring av nye lokaler.

På spørsmål fra DN sier imidlertid kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at denne opsjonen ikke er utløst.

– Vi får se om det blir nødvendig, sier han.

Han understreker også at NRK er godt fornøyde med samarbeidet med de to eiendomsmeglingsfirmaene.

– Vi har hatt et veldig godt team på denne saken, og vi er fornøyde med den jobben. De har sikret at vi som offentlig institusjon realiserer verdiene fullt ut.

Blir nytt nabolag

Det har vært stor interesse for NRK-tomten, som ligger svært sentralt mellom Majorstuen, Universitetet i Oslo og Ullevål sykehus på Oslo vest. Det er kjent at selskaper som AF eiendom sammen med Carucel Eiendom, Obos, Selvaag Bolig, Møller Eiendom og Anders Buchardts AB Invest også har vært blant interessentene.

Under pressekonferansen om salget, som ble avholdt i NRKs lokaler på Marienlyst onsdag, forklarte Ferd-eier Johan Andresen hva planen for tomten var.

– Det som skal bli er først og fremst et helt nytt og ganske spesielt og unikt nabolag, som kanskje inkluderer kunnskapsmiljøet og miljøene rundt på en helt annen måte enn andre type utviklingsprosjekter har gjort, sa han.

Han anslår at det vil dukke opp mellom 1000 og 1200 nye boliger, avhengig av hvilke føringer reguleringsmyndighetene legger på tomten.

Konsernsjef Berge i Ferd sier at prosjektet med å sikre seg tomten har fått det interne navnet Prosjekt Lyst i konsernet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.