Det lille kameraet har ikke bare den legendariske røde Leica-logoen på fronten, det er fullstappet med nyttige funksjoner, hele 16 x zoom, og en praktisk berøringsskjerm som gjør betjeningen til en lek. Det er bare ett problem.

Kameraet skal nemlig konkurrere med donorkameraet fra Panasonic, Lumix TZ20, som V-Lux 30 er basert på. Leica har endret det kosmetiske og gitt sin versjon av kameraet et litt bedre håndgrep. Men ellers er V-Lux 30 og TZ20 samme kameraet, nesten helt ned til den minste skruen. Hvilket ikke hadde vært en sak om ikke TZ20 hadde kostet under 3.000 kroner i dagens marked, mens V-Lux 30 koster 5.000 kroner.

Hva får du
Hvis vi legger til side at Leica-kameraet ser lekrere ut, og at den røde logoen definitivt gir kameraet et mer eksklusivt preg, sitter man igjen med et meget habilt kamera som kan alt Panasonic-versjonen kan. Men Leica har valgt å inkludere langt bedre og mer anvendelig programvare med V-Lux 30. Panasonic leverer SilkyPix med TZ20, som er et enkelt og greit sted å justere og sortere bilder på PC-en. Men sammenlignet med Adobe Photoshop Elements 9 og Adobe Premiere 9, blir det som å sitte og hugge i stein.

Bildekvalitet
Med zoom fra 24 til 384 mm, øker faren for optisk fortegning og vignettering. Men zoomobjektivet på kameraet klarer seg godt. Det er riktignok skarpest fra 24 til cirka 200 mm når blenderåpningen ligger mellom blender 5,6 og 8, men for et så kompakt objektiv med så kraftig zoom, er den optiske ytelsen god. Og fortegningen absolutt til å leve med, selv om den er merkbar på vidvinkel, hvor også lystapet i hjørnene gjør seg gjeldende.

Les hele testen på Lyd & Bilde.

Flere kameratester: