Konjunkturbarometeret for industrien viser at det var svakere vekst i industriproduksjonen i andre kvartal, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) i en melding onsdag.

- Negativ utvikling innenfor tradisjonell eksportrettet industri forklarer delvis denne utflatingen. Sysselsettingen har imidlertid fortsatt å stige. Høy ordretilgang hos leverandører til olje- og gassnæringen var hovedårsaken til denne økningen, skriver byrået i meldingen.

Fra første til andre kvartal falt den såkalte sammensatte konjunkturindikator for industrien (SKI) fra 9 til 7. Indikatoren er basert på en undersøkelse der bedriftene blir spurt om forventet produksjonsutvikling i det neste kvartalet, faktisk utvikling i ordrereservene og lagberbeholdning av egne produkter. En positiv indikator indikerer økende produksjon i industrien.

Bråstopp for eksportindustrien
Konjunkturbarometeret viser at den tradisjonelle eksportindustrien nå for alvor begynner å merke at økonomisk uro internasjonalt går ut over etterspørselen.

Produsenter av innsatsvarer, som trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri og metallindustri, melder om uendret produksjonsvolum etter ni kvartaler på rad med vekst.

- Fallende ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet var hovedårsaken til dette. Samtidig oppgav flere industriledere at konkurranse utgjorde en begrensende faktor for produksjonen. Den svake etterspørselen skapte store utfordringer for eksportrettede næringer som papir- og papirvareindustri, produksjon av ikke-jernholdige metaller samt produksjon av kjemiske råvarer, skriver SSB i meldingen.

Oljeboom
Høye oljeinvesteringer gjør at oppturen fortsetter for den oljerelaterte industrien

Produsenter av investeringsvarer, som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon, melder om økt produksjonsvolum og flere sysselsatte.

- Høy innenlandsk ordretilgang på grunn av sterk oppgang i olje- og gassinvesteringene var en medvirkende årsak til denne utviklingen. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å bremse veksten, skriver SSB.

Opplever økt etterspørsel
Noen eksportører opplever imidlertid høyere priser og økt etterspørsel.

Produsenter av konsumvarer, som næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri og møbelindustri, melder om svakere vekst i produksjonsvolumet, og et tilsvarende forløp registreres for innenlandsk etterspørsel.

- Negativ utvikling i konkurranseutsatte næringer, som blant annet møbelindustri, var en medvirkende årsak til utflatingen, men positive resultater for produksjon av næringsmidler og drikkevarer bidro til å dempe effekten av dette. Prisene steg både hjemme og ute, og det var noe høyere etterspørsel i eksportmarkedet, skriver SSB.

Les også:

<b>Liten bedring for industrien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.