I neste ukes samles delegater fra hele Kina til den årlige samlingen i Den Nasjonale Folkekongress i Beijing.

Nå går det mot et generasjonsskifte i den kinesiske kommunistledelsen.

Kinesiske milliardærer har fått innpass i Folkekongressen. De 70 rikeste delegatene har en privatformue på 500 milliarder kroner – en økning på 60 milliarder kroner det siste året, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er ekstraordinært å se denne typen sammenblanding av rikdom og politikk. Det gir ekstra tyngde til de omfattende klagene om de ekstreme forskjellene mellom rike og fattige, sier direktør Kenneth Lieberthal hos John L. Thornton China Center ved Brookings Institution i USA til Bloomberg.

Gini-koeffisienten, som viser de økonomiske forskjellene, har økt fra 0,28 til rundt 0,5 i Kina. Dette viser en skjevere inntekts- og formuesfordeling enn blant annet USA.

Problem
På slutten av 1990-tallet åpnet daværende president Jiang Zemin opp for at entreprenører og bedriftseiere kunne bli medlemmer av Folkekongressen.

Fra å være en symbolsk institusjon hvor det gikk automatikk i å godkjenne forslag fra regjeringen, har de 3000 delegatene gradvis fått økt innflytelse.

- Rike i Kina har sterke incentiver til å bli en del av systemet på grunn av den relative svakheten i rettssikkerheten og eiendomsrettigheter. Å være medlem av Folkekongressen gjør at ens forretnings- eller politiske rivaler ikke kan kaste en i fengsel eller konfiskere eiendom, sier Kina-ekspert, professor Victor Shih ved Northwestern University til Bloomberg.

Den kommunistiske partiledelsen sier rett ut at de voksende forskjellene i samfunnet er et problem.

– Den kinesiske vekstmodellen er ustabil, lite balansert, ukoordinert og ikke bærekraftig på lang sikt, sa statsminister Wen Jiabao i januar.

Les også: Verdensbanken advarer mot kinesisk krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.