Verdensbanken tror det er et tidsspørsmål før Kina rammes av en stor økonomisk krise hvis det ikke gjennomføres reformer, skriver Dagens Næringsliv.

Kina har hatt en gjennomsnittlig årlig økonomisk vekst på nesten ti prosent siden begynnelsen av 1980-tallet. Men nå mener Verdensbanken at perioden med hemningsløs vekst for enhver pris er over for Kina.

I rapporten «China 2030» advares det om at den kinesiske veksten kan svekkes kraftig uten forvarsel, og at Kina blir stående i en lavinntektsfelle.

Staten er dominerende eier
«Kina kan stå foran en økonomisk krise hvis det ikke gjennomfører store reformer. Dette innebærer å redusere størrelsen på statlige selskaper og sørge for at det opererer mer som kommersielle selskaper», er blant konklusjonene i rapporten.

Kina har delprivatisert og børsnotert flere hundre selskaper, men staten er dominerende eier. Disse selskapene har tilgang til billig finansiering fra statskontrollerte finansinstitusjoner. De utnytter ikke denne kapitalen effektivt sammenlignet med private selskaper.

– Den statseide sektoren står ved et skille. Kinesiske myndigheter må bestemme seg for om de ønsker statskontrollert kapitalisme dominert av gigantiske statseide selskaper, eller et fritt marked med private entreprenører, sier konsernsjef Fred Hu hos Primavera Capital Group til Wall Street Journal.

Les også: Kinesiske pyramider


Vill priskrig i boligmarkedet i Kina

- Trolig ser vi begynnelsen på en real korreksjon


Frykter Kina-krakk

Boligboble på Kinas Hawaii sprekker



Boblen sprekker i Kina

Gjeldsbomber i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.