- Det var i klimaforliket mellom alle partiene unntatt Frp fra 2012  at kjøpsfordelene ble garantert frem til 50 000 biler eller til 2017. Men i Solberg-regjeringens tilstredelseserklæring er det bare avgiftsgaranti for elbiler frem til 2017 som er nevnt. Da er det dette som gjelder, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup.

Til tross for at tallet på 50 000 registrerte elbiler nå er passert i Norge, kan elbileierne altså føle seg avgiftstrygge i drøyt halvannet år til  - ut 2016.

- Deretter er det på sikt naturlig at fordelene trappes ned i takt med teknisk utvikling og med at elbilene blir mer konkurransedyktige, sier Astrup.

Konkurrerer med hybrid

Ladbare hybrid-biler er også en aktuell konkurranseflate mot elbiller. - Disse er blitt billigere etter siste regelendring. Det ser vi slår ut på salgstallene, sier Astrup.

Høyre-talsmannen lover at det uansett skal  forbli gunstigere å kjøpe miljøvennlig.

- Selv om fordelen over tid kan bli noe mindre, gjelder dette, sier Astrup.

De borgerlige partiene har nå nedsatt et eget utvalg som gjennomgår hele bilavgiftspolitikken. Utvalgets anbefalinger er ventet sammen med revidert nasjonalbudsjett i mai iår.

Ikke alt garantert

 Nikolai Astrup minner om at det er kjøpsfordelen - store avgiftsrabatter -  som rikspolitikerne og regjeringens har lovet å holde nede.

- For andre fordeler - tilgang til kollektivfelt, gratis parkering og lignende  - er det avtalt at kommunene skal ha avgjørende innflytelse,  sier han.

 

Les også:

Billigere firehjulstrekker fra Tesla

Frp: Dette er den første elbilfordelen som ryker

Elbilfordeler i Oslo beholdes til 2019  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.