Super-elbilprodusenten Tesla og toppsjef Elon Musk varsler på sedvanlig mystisk vis om avduking av selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X tirsdag.

Faksimile Teslamotors.com.
Faksimile Teslamotors.com.

En sort plakat på Teslas nettsider med silhuetten av Model X' karakteriske måkevinger offentliggjør at bilen vil bli avduket klokken 20.00 amerikansk vestkysttid.

Med en tidsdifferanse på ni timer, vil det si at vi her til lands må opp i otta for overvære seansen som direkteoverføres på nett klokken 05.00 natt til onsdag.

Forsinket

En rekke vinterklare norske kjøpere har bestilt modell X, som kan skilte både med hengerfeste, firehjulstrekk og en yteevne som tåler sammenligning med bensindrevne sportsbiler.

Model X var ventet å være tilgjengelig allerede ved inngangen til året, men produksjonen har av ulike årsaker blitt forsinket.

Ifjor høst varslet Tesla-sjef Elon Musk at lanseringen var skjøvet til tredje kvartal 2015 på grunn av at produksjoen ble mer komplisert enn antatt.

Les også: Utsetter Tesla-suv dnPlus og Nye forsinkelser for Teslas Model X

– Å lage én av noe er ganske lett, men å lage mange som skal vare lenge, er verre. Det er vanskeligere å lage maskinen som skal lage maskinen, enn maskinen selv, sa Elon Musk på tidspunktet.

Syvseter

På Tesla Motors' norske nettsider anslås levering av nye Model X-bestillinger til "tidlig i 2016".

Model X skal forene det beste med suv og flerbruksbiler i en elbil og bygges på sedanen Model S, men vil ha drift på alle fire hjul.

Akkurat som på Model S, vil bilen kunne utstyres med en tredje seterad, og kan dermed frakte inntil syv personer.

Ifølge tidligere rapporter skal sensorer sørge for at dørene ikke dunker borti garasjetak eller andre biler når de åpnes. Tilgangen til alle seteradene skal være lett, og de to bakerste kan legges ned i gulvet slik at lasterommet blir gigantisk.

Ukjent pris

Prisen på Model X har ikke vært kjent, men det er å vente at den vil være i det høyere sjiktet.

Til sammenligning koster firehjulstrekkvarianten av sedan-versjonen Model S med den kraftigste motoren nærmere én million kroner, inkludert ekstrautstyr.

Norske kjøpere har kunnet reservere Model X mot et depositum på 31.000 kroner, men endelig prising er ukjent.

Kronesmell

Model X ble første gang vist frem i 2012, og siden det ble åpnet for bestilling har den norske kronen svekket seg betydelig mot amerikanske dollar. I skrivende stund koster én dollar nærmere 8,50 kroner, mot omlag 5,6 kroner i februar 2012. Det er en økning på rundt 50 prosent.

Flere av Model X-kjøperne eier Tesla Model S fra før, og en rekke av disse annonserer allerede salg av sin eksisterende modell i påvente av Model X.

Da Tesla introduserte firehjulstrekk ("D") for Model S, førte det til en kraftig oppgang i antall Model S som var tilgjengelig for salg på rubrikktjenesten finn.no.

Bakgrunn: - Eiere av de dyrere Teslaene har fått panikk

Les også:
Har ikke forlatt VW

Mercedes' nye SUV: Strømlinjeformet stjerne (DN Pluss)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Se også: Jaguars ultra-SUV
- Jeg gleder meg til denne
DNs biljournalist tar en forhåndstitt på Jaguars nye SUV.
00:25
Publisert:

- Det er alltid en risko for kannibalisme.
Jaguars nye suv skal konkurrere med Porsche Macan, sier Nils-Henrik Holmen, Country Manager i Jaguar Land Rover Norge.
01:47
Publisert: