I går stod Aps saksordfører Terje Aasland frem og innkasserte seieren etter at regjeringen hadde kommet partiet i møte i spørsmålet om hvorvidt de nye plattformene på Utsirahøyden i Nordsjøen skal drives med kraft fra land for å kutte norske CO2-utslipp.

Les alt om saken: Elektrifisering av sokkelen

Nå mener elektrifiseringspådriver Kjell Ingolf Ropstad fra Krf at den skisserte løsningen langt fra er en Ap-seier. Han mener regjeringspartiene Høyre og Frp i realiteten alltid har vært villig til å godta at fullelektrifisering skrives inn i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup-utbyggingen, gitt at dette gjelder fra og med fase to i utbyggingen, ikke fase én.

Til sammenligning erklærte alle stortingspartiene minus regjeringspartiene for to uker siden at fullelektrifisering skulle komme i ”oppstartsfasen”. Ropstad mener Ap nå tøyer begrepet ”oppstartsfasen” til det meningsløse.

- Formuleringen var et kompromiss der vi var enig om at ikke å bruke begrepet ”fra dag én”, som Krf ønsket, men det var heller aldri snakk om å godta fase to, sier han.

Foreslår ny pud

I stedet er det nettopp dette Ap nå går langt i å akseptere, etter at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tirsdag skrev et brev til energi- og miljøkomiteen. I brevet lover regjeringen å støtte fullelektrifisering av de fire nye feltene på Utsirahøyden, gitt at dette gjøres i fase to, 3-5 år etter oppstarten av fase én i 2019.

I brevet skriver samtidig ministeren at det vil være naturlig at det leveres inn en egen plan for utvikling og drift (Pud) for fase to når den tid kommer. I fase én skal det bygges fire plattformer på gigantfeltet Johan Sverdrup, med en anslått prislapp på mellom 100 og 120 milliarder kroner. I fase to skal det trolig bygges to plattformer til. Det vil ifølge statsråd Lien være langt lettere å få til elektrifisering da, fordi prosjekteringen av fase én allerede er kommet så langt at det er vanskelig å gjøre endringer uten å risikere forsinkelser og fordyrelser.

Ropstad er lite beroliget av regjeringens elektrifiseringsforsikringer.

-Nå snakker en opp en fase to tre til fem år etter fase én. Men å gå i gang med fullelektrifisering i 2025 vil være mye mindre økonomisk og miljømessig fornuftig enn å gjøre det nå. Derfor frykter jeg at med en Pud-behandling i mellomtiden, blir det ikke områdeløsning på Utsirahøyden til slutt, sier Ropstad.

Han mener den skisserte løsningen er nær identisk med regjeringens og Statoils opprinnelige ønske.

DN kjenner til at oppfatning også langt inn i regjeringsapparatet er at det er Ap som har snudd i saken.

Fremskritt

Ap mener likevel at regjeringen har beveget seg langt fra sin opprinnelige posisjon. Regjeringen sier nå at den er for en områdeløsning, og at dette skal skrives inn i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup-utbyggingen. Det betyr også at Statoil ikke kan holde alle muligheter åpne for elektrifiseringsløsning i fase to, men må forberede seg på kraft fra land, slik Aasland understreket tirsdag. Han mener oppstartsfasen er et fleksibelt begrep, og at produksjonen på Utsirahøyden kommer til å pågå så lenge at elektrifisering også tre til fem år etter Sverdrup-oppstarten vil være rasjonelt.

Statoil har sagt seg godt fornøyd med klargjøringen.

Også leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi er lettet. LO, som tradisjonelt står Ap svært nær, har presset på for å unngå rigide elektrifiseringskrav.

- Jeg er glad for at Arbeiderpartiet snudde, og at vi har fått en brukbar løsning med tanke for å få bygget ut dette her, sier Sande.

Sande mener riktignok løsningen langt fra er optimal. Han mener kraftforsyning fra land er dårlig klimapolitikk, og at tiltaket forrykker kraftbalansen på land og driver opp kostnadene på sokkelen.

Les også:

Ville priser på «eldgamle» mobiler

Telenor tredobler ringepris på fasttelefon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.