Analytikere tror Orkla kan få 15 milliarder for Elkem.

Elkem fikk en stygg smell i finanskrisen, og måtte halvere kapasiteten og permittere en stor del av de ansatte på det verste. Men nå går selskapet som aldri før. Kineserne har stengt ned produksjonen av silisiumprodukter og prisene har steget kraftig.

I går la Orkla frem resultater. Les om dem her: Klar Orkla-fremgang

Og Wiggen legger ikke skjul på at gode tider i Elkem er bra for salgsprosessen.

- Gode priser er positivt på alle måter. Enhver positiv utvikling gir momentum til en salgsprosess og skaper ofte større interesse. Det gir bedre utsikter til å få til noe, sier Wiggen.

Et gjennomsnitt av analytikere som følger Orkla har priset Elkem til ti milliarder kroner, mens vannkraften verdsettes til to-tre milliarder kroner, bekrefter Wiggen.

Flere analytikere ser nå større verdier enn tidligere i Elkem som følge av oppgangen.

- Elkems resultat er på vei opp. De har en forsinkende effekt i kontraktstrukturen sin. De selger nå til priser som ble avtalt for tre til seks måneder siden. Det betyr at prisene skal oppover de neste kvartalene. Lønnsomheten til Elkem er dømt til å stige neste kvartal, sier Einar Strømstad i First Securities.

Han mener kraftsituasjonen i Kina ikke tillater ubegrenset kapasitetsøkning.

- Jeg mener salgssummen av Elkem uten Solar og kraft vil være ti milliarder eller høyere. Når man vet at de tjente 275 millioner kroner i tredjekvartal, mener jeg det er verdt ti milliarder kroner eller mer for en strategisk kjøper. Elkem Solar er vrien å verdsette, men prisen vil trolig ligge mellom tre og fem milliarder kroner, sier Strømstad.

Per Haagensen i Fondsfinans tror ikke Orkla vil selge Elkem Solar og silisium til under 12-13 milliarder kroner, mens han mener vannkraften i tillegg er verdt fire-fem milliarder kroner.

Tore Østby i Nordea har ingen tro på at Orkla vil ikke tjene mer på et salg av Elkem ved å vente et halvt år.

- Nå ser alle i markedet at resultatet er kommet og kostnadssiden ser bra ut. Det kan være riktig å gjennomføre et salg nå, sier Østby.

Les også: - Stor interesse for Rec og Elkem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.