- Det er tilfredsstillende å registrere en klar resultatfremgang i kvartalet. Den underliggende driften er styrket i alle forretningsområdene, mens spesielt Elkems silisiumrelaterte virksomhet også har hatt god drahjelp fra bedre markeder og høyere priser, sier Orklas ferske konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

Tallene han legger frem for tredje kvartal er betydelig bedre enn for samme periode ifjor, og stort sett i tråd med hva analytikerne forventet (se tabell).

Les også:
<b>- Vi var ikke best</b>

Produksjonsutfordringer
Det var fremgang for flere av Orklas nordiske merkevareselskaper, mens virksomheten i Russland hadde spesielle utfordringer med både produksjon og salg som følge av hetebølge i Russland gjennom sommeren.

Selskapet skriver at for Orkla Brands er råvareprisutviklingen sammensatt, men i sum negativ. Med en bredbasert produktportefølje er imidlertid ikke Orkla Brands spesielt eksponert mot enkeltråvarer.

På den andre side venter Orkla ORK fortsatt gode markeder innenfor Elkem Silicon-relaterte virksomheter i fjerde kvartal, med ytterligere positive priseffekter inn i 2011.

Les: <b>Orkla selger Finans</b>

Heftig aksjeavkastning
Aksjeporteføljen hadde en avkastning hittil i år på 21,3 prosent, sammenlignet med 16,0 prosent for den nordiske referanseindeksen og 2,7 prosent for Oslo Børs Benchmark Index.

- Så lenge børskurs på REC-aksjene er lavere enn balanseført verdi vil den regnskapsmessige verdien bli opp- og nedskrevet i takt med svingningene i RECs børskurs. Børskursen steg gjennom 3. kvartal fra 15,61 til 19,92 kroner. Den totale regnskapsmessige resultateffekten ble 2 milliarder kroner i kvartalet, ifølge kvartalsrapporten.

Stresser ikke med salg
Orklas nye konsernsjef gjentar i dag budskapet om at han vil selge unna deler av Orkla, og at han ikke har noe hastverk med å gjøre nettopp det.

- Orkla vil også i fremtiden være et porteføljeselskap, men det er ønskelig å fokusere porteføljen til et færre antall virksomheter og derigjennom ikke minst sikre tilstrekkelig kapital til å utvikle de områder der vi har de beste forutsetningene for langsiktig verdiskapning for aksjonærene. Vi er imidlertid ikke i noen presset situasjon, og vil ta den tid vi trenger for å finne frem til gode løsninger, sier Wigge i kvartalsrapporten.





Les også: Orkla selger skog for 1,7 mrd

<b>Omsvermet av meglerhus</b>

<b>Her er den nye Orkla-sjefen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.