Rak Petroleum sikrer seg en eierandel på rundt 40 prosent i DNO International når selskapet fusjonerer sin egen virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika inn som et datterselskap i DNO.

Selskapet går dermed over grensen for tilbudsplikt, som inntreffer når et selskap sikrer seg mer enn en tredjedel av aksjene i et selskap.

Den aktuelle transaksjonen er imidlertid en fusjon. Ifølge Verdipapirhandelloven er erverv av aksjer gjennom fusjoner unntatt fra tilbudsplikten. Men dersom Rak Petroleum kjøper flere aksjer i DNO International, må selskapet fra De forente arabiske emirater legge inn bud på hele DNO.

- Ethvert etterfølgende erverv vil utløse tilbudsplikt, sier kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs til DN.no.

Vurderer oppkjøp
Rak har tidligere signalisert at selskapet kan komme til å kjøpe opp hele DNO International. DNOs nye iranske styreleder Bijan Mossavar-Rahmani (58), som også er konsernsjef i Rak Petroleum, vurderer ifølge Dagens Næringsliv å ta over det siste store frittstående oljeselskapet på Oslo Børs.

- Vi vurderer å kjøpe DNO og kan skaffe nok penger til å kjøpe hele selskapet hvis vi synes det er fornuftig. Frem til nå har vi ikke ønsket å eie mer enn 30 prosent, men det kan endre seg. Tilgang til kapital er ingen hindring for oss, sa Mossavar-Rahmani til DN i midten av juni i år.

Mandag sier han til TDN Finans at selskapet er fornøyd med investeringen i DNO International. Han mener premien i DNO-kursen viser dette.

- Vi er fornøyd med investeringen vår i DNO. Som du ser er kursen for DNO-aksjene satt til minst 8,25 kroner, noe som er rundt 35 prosent premie på fredagens kurs. Det viser vår tro på selskapet, eiendelene, ledelsen og retningen, sier Mossavar-Rahmani til TDN Finans.

Fusjonerer
Mandag ble det kjent at DNO International og Rak Petroleum skal fusjonere Raks virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika inn som et datterselskap i DNO. I bytte får Rak aksjer i DNO International.

Ifølge avtalen vil DNO International utstede aksjer for 250 til 300 millioner dollar, tilsvarende mellom 1,3 og 1,6 milliarder kroner, som oppgjør for Raks eiendeler. Aksjene vil få en kurs på mellom 8,25 og 10,00 kroner. Den nedre enden av intervallet tilsvarer altså en premie på rundt 35 prosent sammenlignet med fredagens sluttkurs.

Les mer: Rak fester grepet om DNO

Kan ikke forklare kursfall
Mossavar-Rahmani sier til TDN Finans at han ikke kjenner til selskapsspesifikke grunnet til det markerte kursfallet i DNO de seneste ukene

- Det er umulig å med sikkerhet gi grunner til aksjekursutviklingen i noe selskap. (..) Så vidt jeg kjenner til har ikke fallet vært selskapsspesifikk. Vi vet at oljeaksjer har vært svake de seneste ukene etter frigivelsen av strategiske lagre. Det har vært bekymringer rundt Hellas, EU og den globale økonomien, sier Mossavar-Rahmani til TDN Finans.

- Mange av selskapene med virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika har blitt særlig hardt rammet grunnet usikkerhet rundt "Den arabiske våren". Flere av disse selskapene har falt mer enn DNO. Jeg kjenner ikke til noe selskapsspesifikk rundt DNO de seneste ukene som forklarer kursfallet, fortsetter han.

Les også: Vurderer å kjøpe hele DNO

Vurderer norsk sokkel
Styret i DNO vil i løpet av noen uker ta stilling til om selskapet igjen skal bli aktive på norsk sokkel.

-Styret har bedt ledelsen om å gjøre en strategisk plan for styret om hva DNO skal gjøre i forhold til norsk sokkel. Jeg tror at det kan være muligheter gitt selskapets norske tilstedeværelse. Et norsk selskap har en konkurransefordel. Ledelsen vil rapportere resultatet og sine anbefalinger i løpet av de neste ukene, og styret vil deretter ta en beslutning, sier Mossavar-Rahmani.

- Vil en satsing på norsk sokkel innebære behov for å hente inn ny egenkapital?

-Det er for tidlig å kommentere det nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.