Da søndag ble til mandag og fristen gikk ut for en avtale mellom SAS og de ansatte, hadde bare én av åtte fagforeninger undertegnet en avtale.

Men tidlig mandag meldes det om at to nye fagforeninger har signert avtale.

Det meldes også at SAS-pilotene i både Norge, Danmark og Sverige har sagt ja til en ny avtale med SAS-ledelsen, men SAS har ikke signert avtalen.

Dermed er det bare de norske og de danske kabinansatte som ikke har sagt ja til avtaler.

Ikke signert
Jens Lippestad, leder i de norske SAS-flygernes forening (NSF), sier de har kommet SAS i møte på så godt som alle områder, men at noen endelig avtale ikke er undertegnet, selv om pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen i SAS i Danmark sier at avtalen er i boks.

– Vi har levert et siste tilbud som ledelsen ikke har undertegnet. Vi har fått kuttet et beløp tilsvarende én månedslønn og har gått med på å jobbe 8 prosent mer. Dette har vært en meget uvanlig forhandling. SAS-ledelsens diktat nektet vi å godta. Vi har kjempet for en reell forhandling. Det er ikke det vakreste som har skjedd i skandinavisk arbeidsliv, dette her, sier han til pressen utenfor SAS-hovedkvarteret i København.

– Pilotene blir 30 prosent billigere fordi vi skal tjene mindre og jobbe mer, sier Lippestad.

Fra ytelse til innskudd
Nestleder Rune Sundland i NSF opplyser at pensjonen er endret fra ytelse til innskudd, noe som blir mye rimeligere for SAS.

– Vi reduserer pensjonsutgiftene til SAS med over en milliard, sier han til NTB.

– Vi kutter godtgjørelser tilsvarende én månedslønn. Vi fjerne de fem øverste trinnene på lønnsstigen. Vi byr på mellom 7 og 8 prosent mer arbeidstid. Og vi har gjort ting i avtalen slik at vi blir mer fleksible.

Må tro på ledelsen
Fagforeningen til de tidligere Braathens-pilotene i SAS, SAS Scannor Flygerforening (SNF), var de første til å underskrive ny avtale med SAS-ledelsen.

– Vi har sagt ja til å være med på innsp#229ene som må på plass, bekrefter leder i SNF, Jan Levi Skogvang, overfor NTB.

Avtalen ble undertegnet klokken 5.30 mandag morgen.

– Avtalen inneholder innsp#229er på både lønn og pensjon. Vi må bare tro på ledelsen når de sier dette kan redde selskapet, sier Skogvang.

- Ingen god avtale

Den som kom først i havn tidlig i natt var SAS Norge kabinforening (SNK).

– Noen måtte ta ansvar og være først ute, sier leder i SNK Anneli Nyberg til NTB.

Til NRK sier hun at hun tror verken SAS Norge kabinforening eller flyselskapet er fornøyde med avtalen.

Nyberg sier til det svenske nyhetsbyrået TT at hun ikke er fornøyd med avtalen.

– Det er ingen god avtale. Vi har gjort dette for å redde selskapet. Det handler om å forsøke å redde jobbene våre og gi passasjerene en trygghet om at de kan fly med oss i morgen.

Ber fagforeninger ta ansvar
Forhandlingene med de syv andre fagforeningene fortsatte imidlertid for fullt utover natten.

Konserndirektør Flemming Jensen i SAS oppfordret sent på natten søndag ifølge epn.dk alle forhandlere til å se alvoret i situasjonen.

- Vi forhandler med full intensitet og vi må be fagforeningene å utvise det ansvar som er nødvendig så vi kan få avtalene i havn, sier Jense til Danmarks Radio.

Ifølge danske TV2 har SAS fått forlenget tidsfristen for å komme til enighet med de ansatte.

Bankene som er invovert i kriseplanen er innstilte på å støtte SAS frem til mandag morgen, ifølge kanalens økonomiredaktør Ole Krohn.

Ja fra svenske kabinansatte
Klokken 05.25 melder NTB at de svenske kabinansatte i fagforeningen Unionen har sagt ja til en ny avtale med SAS.

Unionen representerer rundt 600 kabinansatte, melder nyhetsbyrået TT.

– En svært vanskelig beslutning, skriver leder i Unionen, Cecilia Fahlberg, i en pressemelding.

Les også: Så mye tjener SAS-ansatte - så mye må de ned i lønn

Widerøe kan miste tjenester ved SAS-konkurs


SAS-kuttene tilsvarer bare femtilappen per billett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.