Resultatet til det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP var ikke noe å rope hurra for da det ble lagt frem tirsdag morgen. Driftsresultatet på 196 millioner dollar var svakere enn det analytikerne på forhånd hadde ventet. Til sammenligning var driftsresultatet på 509 millioner dollar i tredje kvartal i fjor. Og for første gang siden første kvartal 2016 gikk Aker BP med underskudd i første kvartal. På Oslo Børs falt aksjen da handelen ble åpnet men tikket oppover utover dagen. Ved tretiden tirsdag ettermiddag har aksjekursen steget svakt.

Venter Sverdrup-olje raskere enn anslått

Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er mer opptatt av produksjonen fra det gigantiske Johan Sverdrup-feltet enn kvartalstallene isolert.

– Tredje kvartal er omtrent som forventet. Svakt noen steder, positivt på andre, men i sum nøytralt. Vi øker derimot estimatene våre for inntjeningen per aksje for 2019 med fire prosent. Det skyldes litt høyere produksjon fra Johan Sverdrup-feltet enn jeg har trodd tidligere, sier Sveen-Nilsen.

Equinor som operatør på feltet, har tidligere anslått en produksjon på 440.000 fat dagen i midten av 2020. Sveen-Nilsen tror ikke at økningen skjer lineært.

– Jeg er sterk i troen på at produksjonen øker raskere enn det vi venter. Jeg tror den er nærmere 200.000 fat i dag, sier han.

Aker BP har en eierandel på 11,57 prosent i Johan Sverdrup-feltet som ble satt i produksjon 5. oktober.

– Produksjonskostnadene per fat økte. Bekymrer det?

– Nei, det kommer til å falle mye når Johan Sverdrup og ny produksjon kommer fra nærliggende felt til selskapets eksisterende felt. Og dessuten var produksjonskostnaden per fat elleve prosent lavere enn våre estimat, sier Sveen-Nilsen.

Aker BPs produksjonskostnad per fat økte fra 11,9 til 13,2 dollar i kvartalet. Målet for året er 12,5 dollar og på lengre sikt syv dollar fatet.

Lavere produksjon

Noe av spenningen knyttet til Aker BPs kvartalstall ble tatt ut sist uke da selskapet kom med produksjonstall for kvartalet. Aksjen falt nærmere tre prosent sist mandag. Imidlertid har Aker BP-aksjen vært en av de store suksesshistoriene med en oppgang på nærmere 570 prosent de siste fem årene.

Mye av oppdateringen sist uke knyttet seg til engangskostnader, blant annet nedskrivninger på 80 millioner dollar. Produksjonen i tredje kvartal endte også lavere enn ventet, 146.100 fat dagen mot ventede 158.200 fat. Nedgangen skyldes lavere produksjon i kjølvannet av vedlikehold, blant annet på Valhall-feltet.

Produksjonskostnadene ble negativt påvirket av kostnader knyttet til en hendelse med en undervannsbøye ved Alvheim på om lag 14 millioner dollar, ifølge Aker BP. Eventuelle forsikringsutbetalinger vil bli regnskapsført i fremtidige perioder.

Forut for tirsdagens kvartalsresultat var guidingen fra selskapet på mellom 155.000 og 160.000 fat dagen. I kvartalsmeldingen tirsdag morgen heter det at selskapet venter en produksjon på rundt 155.000 fat om dagen. Årsaken er i hovedsak forsinkelser i stimuleringsprogrammet på Valhall etter den planlagte vedlikeholdsstansen i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.