Det var i et allmannamøte tirsdag ettermiddag konsernsjef Eldar Sætre snakket til de ansatte på et videomøte der ansatte fra hele verden kunne logge seg på.

I det digitale allmannamøtet sa Sætre at Equinor ville ha færre fremmøtte i fremtiden. Lave råvarepriser og pressede marginer er årsaken til at Sætre nå igjen forbereder de ansatte på nedbemanninger. Det var Sætre som sist, under oljekrisen i 2014 til 2016, gjennomførte de største kostnadskuttene i selskapets historie. Nøyaktig hvilke grep som nå skal tas, var ikke Sætre detaljert på.

– Lite konkret

Bjørn Asle Teige, hovedtillitsvalgt for Safe i Equinor, var blant dem som hørte Sætre presentasjon.

– Det var veldig lite konkret rundt hva et mindre Equinor betyr. Men vi har fått beskjed om at en vil komme tilbake til dette gjennom selskapets samarbeidsorganer, sier Bjørn Asle Teige.

– Vi hadde et digitalt allmøte der Sæter beskrev situasjonen for selskapet. Det er en krevende tid for selskapet og industrien. Sætre beskrev at dette ville påvirke oss som selskap. Sætre sa at vi over tid ventet at selskapet ville ha færre ansatte. På noen områder vil vi ha flere ansatte, og på andre færre. Dette er ting som vil bli fulgt opp i de enkelte forretningsområder og staber utover høsten, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Equinor.

Leder for energi- og miljøkomiteen Ketil Kjenseth (V) påpeker at det er foreløpig lite konkret rundt saken.

– Generelt kan jeg si at krisetider med covid-19, klimaendringer og lav oljepris gir god grunn til å vurdere kostnader og kompetanse opp mot mulige inntekter, skriver Kjenseth i en tekstmelding.

Kraftige kutt varslet i mars

Varselet fra Sætre kommer i kjølvannet av stor uro i oljemarkedet både som en følge av koronapandemien og økt produksjon fra Opec. nordsjøolje handles nå til vel 40 dollar fatet. Ved årsskiftet var prisen vel 65 dollar, mens den i slutten av april ble handlet for under 20 dollar fatet. I midten av mars satte Sætre ned en gruppe ledet av fornybardirektør Pål Eitrheim som skulle se på hvilke tiltak konsernet kunne gjøre på både kort og mellomlang sikt.

25. mars kom Equinor med en tre milliarder dollar stor aksjonsplan som innebar reduserte investeringer, leteaktivitet og reduserte driftskostnader. Men hvilke ytterligere konsekvenser disse tiltakene vil ha for bemanning og organisasjonen for øvrig er fortsatt ikke konkretisert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.