– Det er ikke umulig men vi trenger et mirakel.

Fatih Birol, sjef i Det internasjonale energibyrået registrerer at verden er langt fra å nå målene i Parisavtalen om å redusere den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Tvert om går utviklingen helt feil vei.

– Når jeg ser på de første ti månedene i år, kan jeg forsikre at i 2018 vil globale utslipp nå en historisk topp. Det er et alarmerende signal, sa Birol på Equinors høstkonferanse i Oslo der hele den norske olje- og gasseliten var samlet tirsdag formiddag.

Teknisk og fysisk mulig

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor vil ikke være like kategorisk.

– Det er en formidabel utfordring, men jeg velger å bruke Erna Solbergs ord om at det teknisk og fysisk er mulig. Da er det mulig. Da blir det politisk tilrettelegging som avgjør om dette er mulig, sier Sætre til Dagens Næringsliv.

– Men er det sannsynlig?

– Jeg tror det riktige er at vi vet hvilke tiltak vi må jobbe med. Om vi kommer helt frem til 1,5-gradersmålet; det viktigste er at vi kommer så langt vi bare kan. Jeg har ikke nok innsikt til å si det. Det er fortsatt mulig. Forskjellen mellom 1,5 grader og to grader er veldig stor når det gjelder konsekvensen for mennesker og naturen.

– Vi er vel ikke på vei mot to grader heller?

– De nasjonale forpliktelsene tar oss ikke til to grader. Men de skal gjennomgås, sier Sætre.

– Vi er langt fra målene

Fra scenen på høstkonferansen anslo Birol sjansene som veldig små til at vi når et mål om nullutslipp i 2050

– Jeg tror vi kan om de tar de rette beslutningene. Men vi gjør det ikke nå. Sjansene er veldig, veldig små.

– Jeg ser ikke den politiske viljen, la Birol til.

– Vi har verktøyene for å få dette gjort, understreket Patricia Espinosa, generalsekretær for FNs klimakonvensjon,

– Vi er langt fra målene. Enkelte land når ikke engang sine nasjonale mål, sier Birol.

Han advarte mot å tro at karbonprising var løsningen på problemet. Den store utfordringen er å redusere utslippene fra kull. Kull står for 40 prosent av de globale energiutslippene fra energibærere. Kull står samtidig for 28 prosent av den globale energimiksen.

– Kull er problemet, slo Birol fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sensuelt funn i Pompeii
00:52
Publisert: