Equinor-aksjen falt i morgentimene fredag etter at selskapet kom med sin oppdatering på driften i tredje kvartal til analytikere og investorer. Energigiganten legger frem resultatet for tredje kvartal i slutten av denne måneden, et resultat som ventes å bli svært godt i kjølvannet av de høye olje- og gassprisen.

Lavere priser enn ventet

For analytikere som følger selskapet med argusøyne var lavere enn ventede oppnådde priser på olje og gass den store overraskelsen i fremleggelsen.

– Etter oppdateringen vil vi sannsynligvis redusere driftsresultatet for andre kvartal med rundt ti prosent, hovedsakelig på grunn av lavere enn ventet realiserte priser, skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i en rapport til sine kunder fredag morgen.

Sveen-Nilsen har fortsatt en kjøpsanbefaling på Equinor-aksjen.

– Realisert pris på naturgass er signifikant lavere enn SEBs forventninger, skriver SEB i sin morgenoppdatering til kundene.

Equinor hadde på norsk sokkel realiserte priser på mellom 95,5 og 97,5 dollar fatet. Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets hadde på forhånd ventet 102 dollar fatet. For naturgass er prisene 15 prosent lavere enn analytikeren hadde ventet.

Positivt i MMP

På den positive siden varsler Equinor at resultatet fra MMP, som har ansvaret for salget av olje og gassprodukter, vil være høyere enn normalt. Equinor har tidligere varslet markedet om at resultatet fra MMP-området normalt vil ligge i størrelsesorden 250 til 500 millioner dollar.

– MMP venter resultater godt over det høyeste nivået av det guidede området, heter det i oppdateringen fra selskapet.

Selskapet vil imidlertid ikke konkretisere hvor stort resultatet blir. Teodor Sveen Nilsen har i sine estimater en inntjening fra forretningsområdet på mellom 900 millioner til en milliard dollar.

I tillegg opplyser selskapet om at resultatet fra MMP vil påvirkes i størrelsesorden 200 til 500 millioner dollar som en følge av selskapets bruk av derivater. Selskapet bruker derivater som en naturlig del av tradingvirksomheten. Verdien av derivatene bokføres til markedsverdier, mens verdien av selve salget bokføres ved salgstidspunktet. Det kan gjøre at en får en stor gevinst ved derivathandelen i et kvartal og et tilsvarende tap når det fysiske salget bokføres.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.