Etter at DN torsdag kveld brakte nyheten om at Vår Energi vil kjøpe ExxonMobils norske portefølje, bekreftet partene diskusjonene offisielt fredag.
– Vi kan bekrefte at det er signert en eksklusivitetsavtale om videre forhandlinger mellom ExxonMobil og Vår Energi om et eventuelt kjøp av ExxonMobils eierandeler i lisensene på norsk kontinentalsokkel. Det er ikke signert en endelig salgsavtale, skriver informasjonsdirektør Anne Fougner i ExxonMobil i Norge.
– Vi har informert våre ansatte om at denne prosessen er i gang, men vi kan ikke kommentere ytterligere detaljer knyttet til hverken tidsløpet eller andre forhold, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Vår Energi.
Ifølge DNs kilder vil Vår Energi betale rundt 38 milliarder kroner for porteføljen. Selskapet skal ha vært villig til å betale en merpris for å få eksklusivitet i sluttforhandlingene. Planen skal være å offentliggjøre en endelig avtale i slutten av denne måneden. Disse opplysningene vil ikke selskapene bekrefte.
– Ut over det kommenterer vi ikke spørsmål knyttet til denne typen kommersielle forhold, skriver Fougner.
Blir nest størst
Det var i juni DN kunne melde at ExxonMobil forberedte tidenes største opphørssalg i Norge. Verdens største børsnoterte oljeselskap var en pionér på norsk sokkel. Selv om selskapet har vært på vei ut lenge, har det ennå en dagproduksjon på rundt 160.000 fat herfra, nå bare fra felter styrt av andre oljeselskaper. Kjøpet av de gjenværende andelene fra ExxonMobil vil gjøre Vår Energi til det nest største selskapet på norsk sokkel med en produksjon på mellom 300.000 og 350.000 fat per dag, om en ser bort fra statsselskapet Petoro. Vår Energi blir omtrent dobbelt så stort som Aker BP i produksjon.
Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er imponert.
– Oppkjøpet vil gjøre Vår til den nest største produsenten på norsk sokkel. Det er kanskje den mest ekstraordinære veksthistorien vi har sett på norsk sokkel, skriver Sveen-Nilsen i en oppdatering.
Han mener oppkjøpsprisen innebærer en premie på rundt 30 prosent over underliggende verdier. I aksjemarkedet har oljeselskaper typisk blitt handlet med en rabatt sammenlignet med verdien av eiendelene de sitter på. Transaksjonen kan dermed indikere et oppsidepotensial i flere oljeaksjer, mener han.
Oljekonsulent Anders Wittemann mener i utgangspunktet ExxonMobil-porteføljen har en verdi på nokså nøyaktig fire milliarder dollar gitt en oljepris på 65 dollar fatet. Da har han regnet med en viss oppside i oljeressursene.
– Dersom kjøpsprisen er høyere enn dette er det et uttrykk for at potensialet er enda større enn vi ser, og det er god grunn å tro på det, skriver Wittemann.
Oppfølger
Oppkjøpet er en oppfølger av den forrige store ExxonMobil-transaksjonen i Norge, som involverte mange av de samme aktørene. HitecVision-sjef Ole Ertvaag har vært sentral både da og nå. I 2017 solgte nemlig ExxonMobil sine egenopererte norske felt, Balder og Ringhorne, med tilhørende driftsorganisasjoner, til oppkjøpsfondet Hitecvision og dets oljeselskap Point Resources. Senere fusjonerte Hitecvision oljeselskapet Point Resources med ENIs norske virksomhet og dannet selskapet Vår Energi.
Gamle Exxon-folk utgjør dermed en hoveddel av organisasjonen i Vår Energi. Selskapet ledes av Exxon-veteranen Kristin Kragseth. Få andre potensielle kjøpere har hatt lignende forutsetninger for å vurdere hvilke verdier som skjuler seg i den gjenværende delen av ExxonMobils portefølje.
Oppbyggingen av Vår Energi har til nå vært en gedigen suksess for Ole Ertvaags Hitecvision. Trolig har oppkjøpsfondet en urealisert gevinst på rundt 10 milliarder kroner på oppbyggingen av Point Resources og senere Vår Energi. Utgangspunktet var tre små oljeselskaper som ble slått sammen under oljekrisen.
– For få år siden var dette tre bitte små selskaper med en usikker fremtid. Situasjonen er nå komplett snudd på hodet, skriver Sveen-Nilsen.
Hitecvision har store muskler. Forvaltningsselskapet er Norges største private equity-investor og har spesialisert seg på investeringer innen olje- og gassindustrien. Selskapet forvalter fem fond med en samlet forvaltningskapital på 5,5 milliarder dollar, rundt 47 milliarder norske kroner, mye innskudd fra utenlandske investorer.
Det var Reuters som først meldte at salget av Exxon-andelene var i boks for fire milliarder dollar, uten å oppgi kjøperen. Nyhetsbyrået skriver at investeringsbanken Jefferies har bistått med salget, og at selskaper som Equinor, Aker BP, DNO, Lundin Petroleum, Vår Energi og Hitecvision har vært involvert i diskusjonene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.