Sjefen for Det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol, er tilbake på Equinors Høstkonferanse i Oslo etter noen års fravær på grunn av pandemi. Noe av budskapet hans fra scenen tirsdag, er at det er uansvarlig å begrave målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

– Å skrive nekrologen over 1,5-gradersmålet er forhastet, det er faktuelt svakt, og politisk uansvarlig, sier han til forsamlingen av energitopper og myndighetspersoner på Det Norske Teatret.

– Å si at 1,5-gradersmålet er dødt, er feil, legger han til, og oppfordrer de som ikke tror på denne målsetningen lenger, til å se litt mer på regnestykkene sine.

Det som gjør Birol optimistisk, sier han, er at det investeres enormt store penger i fornybar energi og lavkarbonløsninger. Han sier blant annet at IEA snart kommer til å publisere nye tall som viser at investeringer i fornybar i Europa aldri har vært så høye som nå. Selv uten et taktskifte i politikken, vil fornybarinvesteringer i verden nå 2000 milliarder dollar i 2030 fra 1300 nå, sier han.

– Midt i denne energikrisen, er jeg mer optimistisk på vegne av det grønne skiftet enn jeg var tidligere. Fordi pengene strømmer inn, sier Birol.

Investeringene drives av energisikkerhetshensyn, klimaforpliktelser og landenes ønske om å posisjonere seg for ny industriutvikling, sier han.

– Når disse tre kommer sammen, er det en mektig kombinasjon, sier Birol, som legger til at dette året med energikrise fort kan vise seg å ha vært et stort skille for det globale energisystemet.

Roser Norge

Samtidig roser IEA-sjefen Norge for å ha økt gasseksporten til Europa da kontinentet trengte det som mest, med bortfallet av russiske leveranser.

– Jeg vil takke Norge for å ha økt eksporten til Europa i en vanskelig tid, og å ha bevist igjen at landet er en pålitelig leverandør, sier han.

Utenfor teateret var det imidlertid protestanter som ikke så ting på samme måte, og protesterte mot olje- og gassaktivitet. Flere av aktivistene ble lagt i bakken og pågrepet av politiet før arrangementet startet.

Demonstranter utenfor Equinors høstkonferanse på Det Norske teater.
Demonstranter utenfor Equinors høstkonferanse på Det Norske teater. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Flere av aktivistene ble lagt i bakken og pågrepet av politiet før arrangementet startet.
Flere av aktivistene ble lagt i bakken og pågrepet av politiet før arrangementet startet. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Birol gjentar budskapet fra den årlige World Energy Outlook, som ble publisert i høst, om at ingen burde bruke energikrisen og krigen i Ukraina som «unnskyldning» for å vedta nye olje- og gassprosjekter, selv om olje og gass vil trenges også fremover, dog i mindre mengder.

I 2021 kom IEA med en mye omdiskutert rapport om veien mot netto null utslipp i 2050, der byrået tegner opp et scenario der det ikke trengs nye olje- og gassprosjekter. I World Energy Outlook nyanseres dette noe, selv om hovedkonklusjonen står.

Tirsdag ble Birol spurt om ny leting trengs.

– Hvis dere vil kan dere lete. Men det er en risiko. Den ene er økte utslipp. Den andre er at dere kan tape penger, sier han.

– Det er et veddemål.

– Å være en ansvarlig aktør er først og fremst å presse på for mer ren energi, og bidra til å redusere etterspørselen etter olje og gass, legger han til.

Da Birol like før dette ble spurt mer åpent om hva han råder Norge å gjøre fremover, svarte han:

– Fortsett å gjøre det dere gjør, sa han, før han legger til at Norge godt kan dele noe mer av profitten landet nå får fra svært høye gass- og oljepriser med for eksempel afrikanske land, for å hjelpe dem med deres omstilling til mer bærekraftige energisystemer.

– Dere har mange utfordringer på hjemmebane. Men dette ville være i tråd med Norges velfortjente rykte som en ansvarlig internasjonal aktør.

– Ikke i Norges interesse

Noen minutter tidligere talte statsminister Jonas Gahr Støre til samme forsamling. Da han fikk spørsmål om alle pengene som renner inn i statskassen, sa han at Norges største bidrag er å levere energi til Europa. Han gjentok at forsøk på å sette et pristak på gass i EU kan få utilsiktede konsekvenser, og mener Europakommisjonens forslag om et meget høyt tak viser at Norges argumenter er hørt.

– Høye og ustabile energipriser i Europa er ikke i Norges interesse, sa Støre, og påpekte at det smitter over på våre kraftpriser, gir problemer for industrien, og skader landene som er Norges allierte og største handelspartnere.

Statsminister Jonas Gahr Støre på vei inn for å tale på Equinors høstkonferanse på Det Norske teater.
Statsminister Jonas Gahr Støre på vei inn for å tale på Equinors høstkonferanse på Det Norske teater. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Samtidig gir Norges økte inntekter, selv om de mates inn i budsjettet fra Oljefondet i henhold til handlingsregelen, også økt kapasitet for investeringer, både i Norge og internasjonalt. Norge hjelper Ukraina, og skal også investere massivt i det grønne skiftet på hjemmebane, sa Støre.

Equinor-sjef Anders Opedal sa på sin side at det er investert for lite i olje og gass, men spesielt i fornybar energi. Og understreket at Equinor er like bestemt på sine egne klima- og fornybarmål nå som før energikrisen og Ukraina-krigen. Selskapet skal ha mer enn 50 prosent av sine investeringer innenfor fornybar innen 2030, og når 20 prosent i år, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.