Fatih Birol, leder for Det internasjonale energibyrået IEA, pekte i sitt foredrag på Statoils høstkonferanse i Oslo tirsdag, på de store endringene som skjer i verdens energimarkeder. Opec er ikke lenger lederen, men USA. Og det er Kina som driver endringene innen fornybarsektoren.
– De siste tre årene er kostnaden for solenergi halvert. Jeg kjenner ikke til noen andre varer, det være seg melk eller øl, der det skjer. De neste årene vil kostnadene fortsette å falle. Rushet etter solenergi skyldes at det er billig, sier Birol.
Kina dominerer
Det internasjonale energibyrået har fått mye kritikk fra miljøvernere og fornybaraktører for konsekvent å ha undervurdert fremveksten av fornybare energikilder som sol og vind i flere år. Nå er plutselig solutviklingen inne på topp-fire-listen av energirevolusjoner listet i byråets ferske rapport World Energy Outlook, et dokument på nær 800 sider som gjerne betegnes som «energibibelen».
De fire store endringene rapporten lister opp, er:
- USA vil bli den udiskutable lederen innen olje- og gassmarkedet.
- Solenergi er i ferd med å bli den billigste kilden til elektrisistet i mange land.
- Kina er den største kraften bak veksten i bruk av fornybare energikilder.
- Fremtiden er elektrisk.
På etterspørselssiden er det ett land som dominerer i markedene.
– Nå, i 2017, er Kina nummer én innen solenergi, vindkraft, vannkraft , energieffektivitet, kjernekraft og elektriske biler, sier Birol.
– Elektriske biler slår rekorder hver dag og vil gjøre det fremover. Det er to millioner elektriske biler i verden i dag. Det er én million i Kina og én million i resten av verden, sier han.
India seiler likevel opp som det viktigste vekstmarkedet for energi i tiårene fremover, drevet av høy økonomisk vekst, stor folkevekst og en mer CO2-intensiv vekst enn Kina.
Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero var også til stede på konferansen tirsdag.
- IEAs World Energy Outlook er den viktigste og mest systematiske feilinformeringen i energihistorien, sier Marius Holm i en melding til DN etterpå.
Han mener IEA-rapporten tilsier at veksten i installert solenergi vil stanse, og at årlig installert kapasitet vil fortsette på samme nivå som i 2016 de neste 23 årene.
- Dette er det samme IEA har spådd hvert år de siste årene, til tross for at veksten hvert år har vært betydelig høyere enn det forrige, sier Holm i meldingen.
Fortsatt oljevekst
Til miljøvernernes irritasjon holder IEA fast på at fossile brensler vil spille en hovedrolle i tiårene fremover. Det er et budskap som kan varme for oljefolkene i salen i Det norske teatret i Oslo. Birol poengterer at selv om det vil være 300 millioner elektriske biler i 2040, vil bilparken totalt være på to milliarder biler da.
– Det er umulig å forstå fremtiden for én energibærer uten å analysere fremtiden for konkurrerende energikilder, fornybar og klimaendringer, sier Birol.
Han gjentar energibyråets gamle budskap om at fossile brensler må spille en hovedrolle i energimiksen mange tiår fremover.
– Oljeetterspørselen vil øke, men ikke så raskt som tidligere, sier Birol, men innrømmer at veksten for kull vil være begrenset. (Vilkår)