Fredag kveld meldte russiske Gazprom at gassforsyningen gjennom den viktige rørledningen Nord Stream 1, som går fra Russland til Tyskland, ikke vil gjenopptas etter at rørledningen var stengt ned i tre dager i forbindelse med vedlikeholdsarbeid.

Ifølge Gazprom er det en oljelekkasje som hindrer oppstart, men tyske Siemens Energy konstaterte før helgen at oljelekkasjen ikke er av slik karakter at den hindrer drift av rørledningen. Russland og president Vladimir Putin er lenge blitt anklaget for å bruke gass som våpen.

Etter et prisfall på over 30 prosent siden toppen den 26. august, vil prisen på europeisk gass snu kraftig opp igjen når handelen åpner igjen mandag morgen, venter Sindre Knutsson i analysebyrået Rystad Energy.

– Du kan si dette var som fryktet, men jeg forventer en sterk rekyl oppover på denne nyheten. Å kvantifisere dette hoppet er imidlertid svært utfordrende, sett i lys av den siste periodens ekstreme prisbevegelser, sier Knutsson.

De siste månedene har volumet gjennom Nord Stream 1 vært på rundt 20 prosent av kapasiteten, og utgjort rundt 25 prosent av den totale gassflyten fra Russland til EU.

– Dette har utgjort 2,5 prosent av den totale etterspørselen i EU, så det blir vanskeligere å komme seg gjennom vinteren uten drastiske tiltak, sier Knutsson.

Ifølge Knutsson har etterspørselen i industrien i Europa allerede falt med hele 20–30 prosent gjennom sommeren som en konsekvens av de høye prisene. Knutsson sier det vil være helt nødvendig at etterspørselsknekken vedvarer gjennom høsten og vinteren.

– Dette slår rett inn i industrien og den økonomiske veksten. Men både bedriftene og husholdningene må fortsette å holde etterspørselen nede, ellers risikerer man rett og slett å gå tom for gass når det blir kaldt i vinter, sier Knutsson.

Lng kritisk

Flytende naturgass (lng), som fraktes med spesialiserte skip, er det som vil ta Europa ut av krisen på sikt, ifølge Knutsson.

– Norge produserer allerede så mye naturgass vi bare kan. Ja, man får litt mer fra Aserbajdsjan, men lng er i realiteten det eneste alternativet, sier Knutsson.

Men å få tilstrekkelig med lng-volumer inn til det europeiske markedet til å gjenvinne en form for balanse vil kunne ta fire-fem år, ifølge Knutsson. Han viser til begrenset importkapasitet i Europa, men også at det vil måtte investeres i nye lng-anlegg i USA, og at det i verste fall vil ta fem år å bygge disse. I beste fall tre.

Rystad-analytiker Sindre Knutsson
Rystad-analytiker Sindre Knutsson (Foto: Jon Skille Amundsen)

– Det skal bygges to nye importterminaler i Europa i henholdsvis Nederland og Tyskland allerede i år, og flere nye de kommende årene, men det hjelper ikke når produksjonen ikke er der, sier han, og legger til:

– Så hvis ikke noe endrer seg drastisk med russisk gassflyt inn til Vest-Europa, må vi belage oss på ekstrem knapphet og høye gasspriser i mange år fremover.

Opec-møte

Mandag møtes også medlemmene i oljekartellet Opec+ for å diskutere produksjonsplanen for olje i oktober måned. Mens markedsaktører melder om et fortsatt stramt oljemarked, har makroøkonomiske bekymringer og resesjonsfrykt bidratt til å sende oljeprisene i terminmarkedet ned over 20 prosent på tre måneder.

Investor Harald Espedal ser etter vinneraksjer på oljemessen: – Toget er ikke gått dnPlus

Nylig rykket Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman ut i Bloomberg og sa at det finansielle markedet er blitt løsrevet fra det fysiske, og signaliserte samtidig at produksjonskutt kan bli nødvendig for å rette på bildet.

Ifølge Bloomberg venter likevel 16 av 20 utspurte analytikere at Opec vil holde produksjonen uendret for neste måned. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.