Den som tror at Europa er ute av faresonen fordi kontinentet har fylt opp naturgasslagrene til nivåer over normalen, må tro om igjen. Det er beskjeden i en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået IEA som publiseres torsdag.

– Med mildværet nylig og lavere gasspriser, er det en fare for at selvtilfredshet sniker seg inn i debatten om Europas gasstilførsel. Men vi er på ingen måte berget ennå, sier IEA-sjef Fatih Birol i en pressemelding.

I den nye rapporten advarer byrået om at Europa kan komme til å mangle så mye som 30 milliarder kubikkmeter gass når lagrene skal fylles opp igjen i 2023, og at den virkelige prøven vil komme neste vinter. Dette volumet tilsvarer nesten seks prosent av IEAs anslag for total etterspørsel etter gass i Europa neste år, som allerede tar høyde for betydelige tiltak for å redusere forbruket.

Dette scenarioet er basert på at Russland ikke leverer noe gass til Europa neste år, hvilket ikke skal så mye til gitt at landet nesten har stoppet all tilførsel nå. Et annet premiss er at etterspørselen etter flytende gass, eller lng, øker i Kina, etter at den har vært svak gjennom dette året.

Anbefaler nye tiltak

– Når vi ser på de seneste trendene og den sannsynlige utviklingen i globale og europeiske gassmarkeder, ser vi at Europa står overfor en enda skarpere utfordring neste vinter, sier Birol.

Derfor oppfordrer IEA europeiske myndigheter til å gjennomføre ytterligere tiltak for å effektivisere energibruken og utvikle mer fornybar energi, samt redusere gassetterspørselen enda mer.

– Dette er essensielt for Europas energisikkerhet, dets borgere og industris ve og vel, og dets energiomstilling, sier IEA-sjefen.

Europas gasslagre er nå fylt opp hele 95 prosent, hvilket er fem prosent over gjennomsnittet for de fem siste årene. Men slik som mange markedsaktører har påpekt den siste tiden, må ikke dette være noen sovepute, understreker IEA.

Denne lagerfyllingen er nemlig et resultat av at russisk gasseksport til Europa faktisk var tilnærmet normal i første halvdel av 2022, til tross for krigen i Ukraina. For hele året blir den trolig på omtrent 60 milliarder kubikkmeter, hvilket bare tilsvarer litt over en tredjedel av 2021-nivået. Og neste år blir dette trolig my lavere, og kanskje null, advarer IEA.

Dessuten kan altså kinesisk etterspørsel etter lng, dersom den kommer tilbake til 2021-nivå, spise opp 85 prosent av ny tilførsel til markedet neste år, sier byrået.

I rapporten påpeker også IEA at Norge, som nå er Europas største leverandør av gass, allerede eksporterer på maksimalt nivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.