En avtale om Irans atomprogram kan føre til at sanksjonene mot landet lettes. Det kan føre til en flom av olje ut på verdens­markedet som senker prisen ytterligere.

– Hvis sanksjonene lettes, kan vi øke eksporten med en million fat om dagen innen noen få måneder, sier Bijan Namdar Zanganeh, Irans oljeminister, til det offisielle iranske nyhetsbyrået Shana.

Det innebærer i så fall nesten en dobling, fra dagens eksport på 1,2 millioner fat om dagen.

Tirsdag falt den amerikanske oljen ytterligere 1,64 prosent, til 43,16 dollar fatet klokken halv ni tirsdag kveld. Nordsjøolje falt på samme tid 0,52 prosent til 53,66 dollar fatet.   

Atomforhandlinger

Iran er underlagt strenge internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomprogram, selv om sanksjonene er myket noe opp de siste månedene. Sanksjonene rammer blant annet kjøp av nødvendige reservedeler og utstyr til landets oljeindustri, som derfor produserer langt under mulig kapasitet.

Iran har i flere måneder forhandlet med seks av verdens stormakter, de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland – de såkalte 5+1 landene, for å løse den over ti år lange disputten om landets atomprogram. Det er mistanke om at Iran ønsker å bygge en atombombe, noe regimet i Teheran benekter, og fremholder at det kun dreier seg om sivil bruk til kraftproduksjon. Men gjentatte besvergelser om å utslette Israel og støtte til internasjonal terror har ikke hjulpet Irans sak.

Men denne uken gjenopptok partene forhandlingene i Lausanne i Sveits. Iran har de siste månedene vist en mindre konfronterende holdning, og ifjor ble derfor sanksjonene for en overgangsperiode noe lettet på. For første gang på mange år er det derfor realistisk håp om en avtale.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa i en kunngjøring tirsdag et «forhandlingene er inne i en kritisk fase». Partene har satt en tidsfrist til 31. mars for å komme frem til en endelig avtale.

«Vårt syn er at hvis markedet leter etter noe som kan trigge et nytt prisfall, så kan forestillingen om lettelse i sanksjonene gjøre det», skriver råvareanalytikerne i Barclays i et fersk notat om sanksjonene mot Iran. Men bankens eksperter advarer mot å tro at alle sanksjoner fjernes umiddelbart, selv om det skulle bli en avtale med Iran. 

Oljeprisfall

En avtale og fjerning av sanksjonene vil være godt nytt for Iran. Landets økonomi lider tungt under år med sanksjoner og boikott, og det er desperat behov for internasjonale investeringer og handel.

Fjerning av sanksjonene vil også være gode nyheter for det store flertallet land i verden som er avhengig av å importere olje.

– Det som skjer i Iran er viktig fordi det har direkte innvirkning på tilbudet av olje, sier David Hufton i meglerfirmaet PVM i London til avisen The Wall Street Journal.

Meglere og analytikere peker på flere faktorer som tilsier at oljeprisen skal ned i tiden fremover. Markedet nærmest flommer over av olje, og særlig de amerikanske oljelagrene er stappfulle, blant annet på grunn av den kraftige økningen i amerikanskprodusert skiferolje. Amerikansk oljeproduksjon er på sitt høyeste nivå siden 1983, 9,37 millioner fat om dagen, ifølge EIA's statistikker.

Nå øker også presset for å oppheve den 40 år gamle loven som forbyr eksport av råolje til utlandet.

Den kraftige økningen av oljeproduksjonen i USA, og manglende raffinerikapasitet, gjør at prisen på amerikansk råolje nå ligger rundt 20 prosent under prisen på verdensmarked. Prisen nærmer seg 40 dollar fatet, og har ikke vært så lav siden mars 2009, midt under den verste finanskrisen.

Allerede for mye olje

Det er overproduksjon av olje også i andre regioner, og ingen ser ut til å ville være en første til å kutte.

Opec pumpet opp 30,6 millioner fat dagen i februar, noe som betyr at de overproduserte i forhold til sitt eget mål for niende måned på rad.

Russisk produksjon var på 10,71 millioner fat om dagen i januar, noe som er rekord etter oppløsningen av Sovjetunionen, og energiminister Alexander Novak sa for en uke siden at det er dette nivået de skal ligge på, skriver Bloomberg.

Les hele avisen her.

Les også:

Oljeprisen i ro tirsdag

Norge skvises av Opecs nye strategi

Nordsjøen tynges av amerikansk billigolje  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.