Det kraftige prisfallet for amerikansk lettolje WTI tynger nordsjøoljeprisen og gjør det til et gunstig tidspunkt for å sikre seg olje for levering i andre halvår og 2016 til lave priser, mener oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

"Det er skvisingstid for WTI og brent-råoljeprisen dras nedover med den. Alt overskudd blir for øyeblikket oppsamlet i USA", skriver analytikeren i en oppdatering mandag.

Schieldrop peker på at OECD-oljelagrene ikke vokste nevneverdig i januar og februar, og at alt fokus er på USA. Det er et paradoks i seg selv, men han, all den tid USA fortsatt er en verdens største råoljeimportører, mener analytikeren.

SER NYE FALL: Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. FOTO: Per Thrana
SER NYE FALL: Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB. FOTO: Per Thrana

"Hvorfor ikke importere mindre råolje i stedet for å bygge opp enorme lagre? Det er åpenbart at det har noe å gjøre med råoljekvaliteten som gjør den egnet for amerikanske raffinerier, der de fleste er rigget for håndtering av råolje fra Midt-Østen snarere enn de nye superlette amerikanske råoljene", skriver han.

USA driver prisen

Analytikeren konkluderer dermed med at overskuddet utenfor USA derfor ikke er betydelig, noe som samsvarer med OPECs offisielle salgspriser for april, mener han.

"Oljeproduktmarkedene er faktisk ganske stramme med gassoljekurvene i USA og Europa i tilbakegang og med gode dager for raffineriene", skriver SEB-analytikeren og viser til at OECD-produktlagrene er under femårssnittet.

Han tror likevel overskuddene i USA er det som kommer til å styre utviklingen fremover.

"Det store overskuddet i USA vil mest sannsynlig driver prisen på amerikansk lettolje lavere og nordsjøoljeprisen vil bli trukket ned med den. Lange posisjoner tatt under den kraftige prisoppgangen i januar vil måtte kapitulere. Alt i alt vil den pågående og kommende WTI-skvisen være en god mulighet til å kjøpe nordsjøolje til attraktive nivåer for andre halvår og 2016", skriver SEB-analytikeren.

Ser mot Latin-Amerika

Den amerikanske skiferoljerevolusjonen har veltet verdens oljemarkeder og skapt de høyeste oljelagrene i USA siden 1930-tallet.

Tilbudssjokket har sendt oljeprisene ned over 60 prosent siden sommeren ifjor, og størst har fallet vært for amerikansk lettolje.

Dette har også gjort det stadig mer attraktivt for oljekjøpere i Asia å kjøpe olje blant annet fra Latin-Amerika, hvor produsenter fastsetter sine salgspriser på linje med WTI, i stedet for å kjøpe fra sine tradisjonelle leverandører i Midtøsten, som knytter prisene sine til nordsjøoljen Brent, skriver The Wall Street Journal mandag.

Høyner etterspørselsanslag

Opec høyner mandag anslaget for verdens oljeetterspørsel i 2015 med 50.000 fat per dag til 92,37 millioner fat per dag. Anslaget for 2014 økes med 50.000 fat til 91,21 millioner fat per dag, ifølge TDN Finans.

IEA sa i sin månedsrapport  før helgen at veksten i USAs skiferoljeproduksjon vil stå imot forventninger om reduksjon i inneværende år, og dette la grunnlaget for en ny runde med prissvekkelser, skriver The Wall Street Journal.

Nordsjøoljeprisen for levering i april har falt med omlag to dollar fatet siden stengetid ved Oslo Børs fredag. Et fat brent handles nå til 53,9 dollar.

Et fat amerikansk lettolje svekker seg omlag 70 cent til 44,1 dollar fatet mandag.

Les også: ABB får landkraft-kontrakten for Johan Sverdrup
Telenor får milliongebyr etter mobilproblemer

Vil ikke sammenlignes med medlemmene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.