Norwegian Crystals utvikler og produserer en type wafere som brukes i solcelleproduksjon. Selskapet eies av en rekke kjente investorer og deres selskaper, deriblant tidligere Rec-gründer Reidar Langmo, reder Arne Blystad, tidligere Skagen-forvalter Kristian Falnes, seriegründer Jakob Hatteland, milliardær Thor Johan Furuholmen og skipsrederarving Petter Olsen.

Kollaps i Kina-markedet, prisfall på wafere og skuffende prognoser for markedet har bidratt til at selskapet i lengre tid har levert underskudd.

Det ferske årsregnskapet for 2018, som ble sluppet sent tirsdag kveld, viser et nytt stort underskudd.

Egenkapitalen er tapt

I fjor tapte selskapet 175 millioner kroner.

«I 2019 returnerte Norwegian Crystals til en produksjon med en mer konkurransedyktig kostnadsbase med veldig begrenset produksjon, spesielt i første kvartal», heter det i årsrapporten.

Fra januar til juni omsatte selskapet for 28 millioner kroner, et fall fra 129 millioner kroner i samme periode året før. Det har gitt et nytt underskudd på 65 millioner kroner etter skatt for første halvår.

Siden oppstarten i 2012 har Norwegian Crystals et samlet underskudd på rundt 645 millioner kroner.

Egenkapitalen er nå negativ på minus 35 millioner kroner.

I april skrev DN at inkassokravene hadde tårnet seg opp for Norwegian Crystals og at Hafslund har skrevet ned sin eierandel i selskapet til null kroner.

Det siste året har aksjekursen til Norwegian Crystals falt 88 prosent fra 40 kroner aksjen til fem kroner aksjen. Selskapet er nå priset til 36 millioner kroner.

Har funnet industriell partner

I løpet av bare seks uker i 2018 ble Norwegian Crystals salgspriser kuttet med 30 prosent som følge av endringer i Kinas incentivsystem. I september i fjor ble produksjonen stanset helt, mens selskapet vridde seg om for å spikre på plass en plan for å sikre en bærekraftig kostnadsbase.

Produksjonen ble startet forsiktig opp igjen på nyåret.

Gøran Bye. Bilde tatt i 2006.
Gøran Bye. Bilde tatt i 2006. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

– Første kvartalet vårt var begredelig. Andre kvartal var objektivt sett også begredelig, men for oss var det ganske ok. Vi hadde bedre driftsresultat, sier administrerende direktør Gøran Bye.

Nå melder selskapet at det har sikret etterspørsel for sine produkter fra såkalte tier 1-kunder som overgår kapasiteten i den planlagte ekspansjonen. Det norske solselskapet skriver at det er klart for å inngå et industrielt partnerskap med en part som har kontaktet Norwegian Crystals. Samtalene har pågått et års tid og skal være fremskredne, men man venter på en pågående restrukturering hos den potensielle partneren.

– Det er en utenlandsk partner som er ganske sulten, sier Bye.

Vil hente friske penger

Selv om partnerskapet er en verdifull mulighet for Norwegian Crystals, har styret likevel bestemt at det skal hentes ytterligere egenkapital for å finansiere drift, samt installering av 100 nye ovner og smeltekamre, såkalte «pullers», i anlegget i Glomfjord.

Potensielt kan selskapet hente inn 311-316 millioner kroner. Det skal gjøres slik:

  • Konvertering av lån som vil styrke egenkapitalen med 111 millioner kroner.
  • Innløse alle utestående warrants, inkludert noen såkalte utvannelsesbeskyttende warrants. Det kan gi 30 millioner til selskapet.
  • Til slutt skal investorer inviteres til å skyte inn kapital i to transjer; en på 110–115 millioner kroner tidlig i fjerde kvartal og en på 60 millioner kroner innen mars 2020.

Mesteparten av selskapets warrants tilhører investorer som kom inn i fjor. Disse vil selskapet nå helst se blir innløst.

– Vi har en litt vanskelig kapitalstruktur. Etterpå kommer vil til å ha en rettighetsemisjon, sier Bye.

– Er det aktuelt å få inn nye investorer?

– Ja, det får vi håpe at vi gjør. I utgangspunktet vil første emisjon være mot eksisterende investorer, men vi prøver å legge til rette for å få inn nye. For å legge til rette for det må vi rydde opp i vår kapitalstruktur, for det er ikke så lett å se hva du får hvis du investerer i Norwegian Crystals akkurat nå, sier han.

Aksjonærer og långivere som er representert i styret har uttrykt at det vil støtte forslagene, ifølge selskapet.

Den nye forretningsplanen vil gi lønnsomhet og sikre egenkapital og likviditet for de neste 12 månedene og videre, skriver selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.