«Det er ikke for tidlig å heve det røde flagget. Med mindre oljeetterspørselsveksten tar seg opp igjen til rekordnivåer i 2017, kan oljeprisene stå overfor nok et betydelig fall», skriver Harvard-forsker (senior fellow) Leonardo Maugeri i en nylig publisert artikkel, ifølge Financial Times.

Maugeri er kjent for å ha varslet oljeprisfallet fra godt over 100 dollar fatet i 2012, da han forutså overkapasiteten som var i ferd med å bygge seg opp i markedet. I artikkelen «Opecs villedende fortelling om verdens oljetilbud» hevder han at Opecs syn på verdensproduksjon ikke henger på greip. 

Lampene blinker

Den globale etterspørselsveksten klarer ikke å holde tritt med veksten i det globale oljetilbudet, til tross for fjorårets produksjonskutt fra både Opec og land utenfor Opec, mener Maugeri. 

Hovedårsaken til at kapasiteten ventes sette fart er at den amerikanske skiferoljeproduksjonen vil komme sterkt tilbake. Samtidig er det flere felt som har vært under planlegging i mange år, og før oljesmellen, som kommer i produksjon, påpeker han.

Den tidligere strategisjefen i det italienske oljeselskapet Eni overvåker markedet via en database bestående av 1200 oljefelt verden over. Den samme databasen som pekte på det fremvoksende overtilbudet i 2012, peker i dag på samme risiko, ifølge forskeren.

Millionoverskudd

Databasen viser en verdensproduksjon på 99,5 millioner fat per dag tidlig i 2017. I forrige uke estimerte Det internasjonale energibyrået IEA etterspørselen til 97 millioner fat per dag.

Av differansen på 2,5 millioner fat per dag, var det en samlet produksjonsvekst på nær én million fat per dag fra USA, Canada, Brasil og Nordsjøen, ny produksjonsrekord i Russland og en økning i Opec-produksjonen i forkant av kuttene som ble innført fra 1. januar, påpeker Maugeri.

 IEA venter imidlertid ikke etterspørselen å vokse med mer enn 1,4 millioner fat per dag i 2017 fra 2016, eller 1,3 millioner fat per dag, ifølge Maugeris analyser.

Ser økt USA-press

Opec oppjusterer estimatene for oljeproduksjonen utenfor Opec for 2017 til 57,74 millioner fat per dag, fra tidligere 57,44 millioner fat per dag, ifølge Opecs månedsrapport for mars, publisert tirsdag, sammenlignet med forrige månedsrapport.

Produksjonsvekstanslaget for 2017 er oppjustert med 160.000 fat per dag, og skyldes hovedsakelig bedre utsikter for produsentene i USA og oljesandprodusentene i Canada, opplyses det.

Opec, ledet an av Saudi-Arabia, ble i november enig om å kutte sin samlede oljeproduksjon for å redusere oljeoverskuddet i markedet og presse prisene opp.

Opec oppjusterer samtidig anslaget for den globale oljeetterspørselen i 2017 med 500.000 fat pr dag til 96,31 millioner fat per dag, ifølge Opecs månedsrapport for mars.

For 2016 oppjusteres også oljeetterspørselen, med 430.000 fat per dag, til 95,05 millioner fat per dag.

Nordsjøoljeprisen brent for levering i mai falt én dollar på rapporten, sist omsatt for 51,1 dollar fatet. Brent for umiddelbar levering (spot) handles til 50,70 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han har kanskje Oslos beste utsikt fra arbeidsplassen sin, men det er én hake
Halvor Jubskaas (56) jobber femti meter over bakken. Som kranfører er han med å bygge ut Møllers hage på Løren.
01:26
Publisert: