Overfylte oljelagre har den siste uken sendt oljeprisene rakt ned og betydelig svekket effekten av Opecs samordnede produksjonskutt. 

Frykter priskrig

Nå flagger sentrale Opec-aktører liten tro på at kuttene blir forlenget. Dermed kan markedet sendes inn i en ny berg-og-dal-bane.

– Vi tror at etterspørselsdynamikken og reduserte investeringer i perioden med ultralave oljepriser på lang sikt vil balansere markedet, men risikoen for en priskrig fortsetter, sier en talspersonen for Rosneft til Reuters, ifølge TDN Finans.

Det russiske statsoljeselskapet ser risiko for at kuttavtalene mellom Opec og de elleve andre oljelandene, som inkluderer Russland, ikke blir forlenget når de utløper i juni. 

Talspersonen viser til manglende vilje blant de viktigste kuttlandene og endret produksjonsdynamikk innen skiferoljesektoren i USA.

Saudi uklar

Meldingene fra Russland er et ekko av saudiarabiske uttalelser under oljetopp-konferansen CeraWeek i Houstoni forrige uke. 

Da sa Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih at Saudi ikke har bestemt seg for hva landet vil gjøre med produksjonskuttene etter den avtalte kuttperioden, januar-juni, er over. 

Det fremkom også at saudierne ikke nødvendigvis bestemmer seg for hva de ønsker å gjøre før i mai.

På den annen side påpekte den saudiarabiske oljetoppen at usikkerheten i oljemarkedet trolig vil fortsette frem til man ser bevis på at de globale oljelagrene faktisk reduseres.

Videre sa oljeministeren at det er behov for å få redusert de globale lagrene ned til femårsnittet, og at han trodde at reaksjonen i oljelagrene fra kuttene skulle skje raskere enn det som har vist seg hittil, ifølge TDN Finans.

Ikke komplett

Et fat nordsjøolje brent 1. posisjon, for levering i mai, handles nå til 51,3 dollar fatet mandag. Det er ned fra over 56 dollar fatet i begynnelsen av forrige uke.

Analytiker og oljestrateg Martijn Rats i Morgan Stanley mener overraskende overfylte amerikanske oljelagre og al-Falihs uttalelser står bak prisfallet. Han advarer mot å tro at oljemarkedet er rebalansert.

«Tross disse nervøse bevegelsene på kort sikt vil vi hevde at utsiktene på mellomlang sikt forblir konstruktive. Men rebalanseringen i oljemarkedet er ennå ikke komplett», skriver Rats i en oppdatering mandag. 

Analytikeren noterer seg at oljeetterspørselen vokser jevnt, tross bekymringer for vekst for fornybar energi og salg av elektriske bilder. 

«Opec har lykkes med å begrense produksjonen, og selv om boreaktiviteten i amerikansk skiferolje tar seg hurtig opp, vil dette neppe komme raskt nok til å hindre en periode med betydelig lagertrekk senere i år», skriver han. 

Spår balanse

Morgan Stanley venter amerikansk skiferoljeproduksjon å vokse med rundt én million fat per dag mellom fjerde kvartal 2017 og 4. kvartal 2018.

«Like fullt, med etterspørselen voksende på eller noe over historisk trend og nedgang i tilbudet fra en rekke ikke-amerikanske/ikke-Opec-land, later markedet til å balansere neste år», konkludere Rats.

«Med et relativt balansert marked burde prisene holde seg stabile i den lave enden av 60-dollar gjennom 2018», skriver han.

Innen 2020 anslår Morgan Stanley at rundt 1,5 millioner fat per dag av etterspørselen må komme fra prosjekter som ennå ikke er blitt vedtatt, men som har en break-even pris på 70–75 dollar fatet.

«Det er en rekke faktorer som kan påvirke dette tallet – både opp eller ned – men dette forblir vårt genuint beste anslag», skriver analytikeren.

Foretrekker Europa

 Innen 2025, kan avhengigheten av slike prosjekter stige til 7–8 millioner fat per dag, påpeker han. 

Morgan Stanley har også en tanke om hvordan investorene kan posisjonere seg.

«Våre aksjestrateger er overvekt i europeiske energiaksjer, som har hengt etter sine amerikanske kolleger så langt i år, og har en positiv kostnadskutthistorie. I USA, mener vi oljeservice, mer enn oljeprodusenter, er et bedre sted å være for en opphenting i amerikansk produksjon», skriver Rats.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

New York Times-redaktør: – Vi er ikke folkets fiende, og vi kan ikke la twitter-meldingene til Trump påvirke hvordan vi dekker ham
New York times redaktør Dean Baquet er på South by Southwest og snakker om Trump-dekningen.
03:58
Publisert: