Kristin F. Kragseth (51) er en av veteranene i den norske oljeverdenen. I 26 år har hun jobbet i bransjen, 25 år i det amerikanske selskapet Exxon.

– Jeg er nesten som en potet. Jeg kan gjøre og har gjort det meste. Jeg synes det er kjekt med utfordringer, sier Kragseth, som blir sjef for det nye oljeselskapet Vår Energi.

– Og nå blir du blant norsk oljebransjes mektigste?

– Det er litt skummelt når du sier det sånn. Men jeg har veldig respekt for denne jobben. Men jeg er kaptein på det beste laget, sier hun.

Mandag formiddag kom meldingen om at Eni Norge slår seg sammen med Point Resources i det som vil bli det fjerde største selskapet på norsk sokkel. Det nye selskapet skal få navnet Vår Energi.

Point Resources er et resultat av fusjonen mellom de mindre oljeselskapene Spike Exploration, Pure og Core Energy. I fjor ble Exxons norskopererte felt kjøpt for nærmere åtte milliarder kroner og lagt inn i selskapet.

Kragseth betegner målene for det nye selskap som «hårete».

– Hva er det mest utfordrende med denne jobben?

– Å bygge et lag. Klarer vi det, når vi målene, sier hun.

Selskapet får 800 ansatte og blir det fjerde største på norsk sokkel, etter Equinor, statlige Petoro og franske Total.

Skal jobbe med omdømmet

Det er første gang Eni bestemmer seg for å skille ut deler av virksomheten i et selvstendig selskap. Selskapet har slitt i flere år med skandaleprosjektet Goliat. Overskridelsene er kommet opp i nærmere 20 milliarder kroner, og prosjektet var mer enn to år forsinket da det ble satt i drift i mars 2016.

Kragseth er helt klar på at selskapet nå må jobbe med omdømmet i kjølvannet av all kritikken mot Goliat-prosjektet.

– Ja, det må vi. Jeg leser aviser, som alle andre, så det er klart at vi har noe å jobbe med. Men jeg har jobbet i denne industrien i 26 år, og jeg er stolt over hva en har fått til. I Goliat har en jobbet mye i motvind, men jaggu har en seilt, sier Kragseth.

– Oljebransjen kan fremstå som konservativ. Er det spesielt å være kvinne på toppen?

– Nei, det har jeg ikke tenkt over. Jeg har aldri opplevd noe spesielt med det. Det eneste måtte være at du blir lettere lagt merke til som kvinne i en forsamling av menn, sier Kragseth.

Kragseth er også kjent fra både fotballklubben Viking og i oljebyens skøytemiljø.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Her er de beste vinkjøpene på Oslo lufthavns taxfreebutikk.
04:45
Publisert: