Med en rød sol stigende opp fra horisonten landet statsminister Erna Solberg, olje- og energiminister Sylvi Listhaug konsernsjef Eldar Sætre tirsdag formiddag på Johan Sverdrup-feltet. Etter en kort lunsj ble både gjester, ansatte og presse samlet i et stort fellesområde. Der foretok statsminister Erna Solberg den offisielle åpningen. Hun sparte ikke på hyllesten til feltet som allerede produserer over 300.000 fat dagen - noe som gir inntekter på over 200 millioner kroner dagen.

- Vi feirer den utrolige innsatsen som er gjort til det største industriprosjektet i Norge, sa hun.

- De forventede inntekten til fellesskapet er på 900 milliarder kroner. Det er inntekter som er med på å finansiere velferdsstaten.

Hun kalte feltet et ektefødt barn av leterefusjonsordningen og mente feltet også var et resultat av mangfoldet på sokkelen og stabile rammevilkår.

- Så er det store spørsmålet. Lar det seg muliggjøre samtidig som vi skal nå klimamålene. Jeg mener det er mulig, sa Solberg og kalte feltet et industrieventyr.

Morgenstemning på vei inn med helikopter til Johan Sverdrup feltet.
Morgenstemning på vei inn med helikopter til Johan Sverdrup feltet. (Foto: Tommy Ellingsen)

Komnsernsjef Eldar Sætre sparte heller ikke på godordene. Han kalte feltet et fyrtårn og minnet om at det i 1967 ble boret en brønn bare meter fra det som senere viste seg å være et gigantfunn.

Johan Sverdrup er et industrieventyr. Jeg vil rette en stor takk til dere som har bidratt til å realisere dette.

- Feltet passer veldig godt inn i lavutslippsvisjonen som ble presentert for norsk sokkel i går. Det er et særdeles lønnsomt prosjekt som tåler priser ned mot oljepriser på 20 dollar fatet, sa Sætre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.