Fredag ble et fat nordsjøolje på det meste omsatt for 93,70 dollar – det høyeste prisnivået siden høsten 2014.

Til tross for de høye prisene, mener partner og energianalytiker i Pareto Securities, Nadia M. Wiggen, at man kan forvente enda en videre oppgang i oljeprisen. Hun legger til at det ikke er utenkelig å se oljeprisen bikke 100 dollar fatet i løpet av de kommende månedene.

Wiggen peker på tre hovedgrunner for prisøkningen i det siste:

  • Opecs avgjørelse om å ikke øke produksjonen raskere.
  • Konflikten mellom Russland og Ukraina.
  • De lave oljelagrene verden over.

Opec skuffet

Wiggen mener bakteppet, kalde temperaturer i USA og økende etterspørsel etter koronapandemien, vil presse prisene enda mer:

– Den siste uken har i stor grad vært preget av at markedet har respondert på Opecs avgjørelse om å ikke akselerere produksjonsøkningen ytterligere, enn 400.000 fat olje om dagen.

– Dette var den økningen Opec ble enige om i fjor da prisene var lavere. Deler av markedet trodde, eller hadde i det minste et håp om, at det skulle komme en større økning, hvilket det ikke gjorde, legger Wiggen til.

Hun forteller videre at noe av grunnen til at Opec valgte å ikke øke produksjonen ytterligere er at det må være enstemmig i kartellet om alle produksjonsendringer.

En rekke land som lenge har manglet tilstrekkelige investeringer i oljesektoren vil ikke gå med på å øke produksjonen da de ikke vil klare å nå sine mål, og en større del av kaken vil tilfalle land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

At flere av Opec-landene har fått lavere produksjonskapasitet i 2022 enn i 2021 spiller også inn, ifølge Wiggen.

Politisk bråk

Den økte spenningen mellom Russland og Ukraina gir store følger for energimarkedene. Flere av verdens viktigste land, med USA i spissen, har truet Russland med sanksjoner dersom de skulle initiere krig mot Ukraina.

Russland er blitt advart mot å bruke energieksport som politisk våpen i en tid med ekstrem energimangel. Russland er verdens tredje største oljeprodusent og verdens nest største produsent av naturgass, landets eksport står for omtrent en tredjedel av naturgassimporten i Europa.

– Russland har produsert noe mindre olje enn landet pleier. Enkelte analytikere ser ut til å tro at dette skyldes at de ikke har kapasitet til å produsere mer enn dette, men vi i Pareto deler ikke dette synet, sier Wiggen.

– For oss fremstår det som mer sannsynlig at Russland bygger opp sine reserver for å være fullt forberedt på krig og sanksjoner, legger hun til.

Gassmarkedet mangler infrastruktur som trengs for å handle i naturgass effektiv. Mot slutten av januar ble det kjent at Europakommisjonen jobber med ulike scenarioer, dersom Russland reduserer eller stopper eksporten av naturgass til EU. Kommisjonen diskuterer økte forsendelser til Europa med med partnere over hele verden, ifølge TDN Direkt.

USA er blant landene som har lovet å redusere effekten av en mulig eksportstans fra Russland, gjennom å eksportere mer naturgass til Europa. Videre har Saudi-Arabia uttalt at Opec-landene også kan øke produksjonen dersom det skulle bli nødvendig.

Følsomt for lagernivåene

Wiggen forteller at hver måned Opec+ øker produksjonen, gjør landene også kutt i reservekapasiteten som i utgangspunktet er til for å tas ut ved uforventede hendelser.

– Markedet er følsomt for de nåværende lagernivåene, som er langt lavere enn snittnivået mellom 2015 og 2019 da prisene var lavere. Som et resultat må ethvert positivt sjokk i etterspørselen i markedet, som ved krig, eller et negativt sjokk i produksjonen, som ved produksjonsproblemer bli møtt med å ta ut ekstra produksjonskapasitet fremfor lagret olje.

Wiggen minner om at Opecs kapasitet faller hver måned og kan nå et kritisk punkt i løpet av året, dersom ikke USA øker produksjonen.

– Skulle det skje en krise av noe slag som forhindrer produksjon mens man er på så lave nivåer, er det ingen grense for hvor høyt oljeprisen kan gå, legger hun til.

Ifølge Pareto er en nøytral reservekapasitet som markedene ikke reagerer hverken positivt eller negativt på ligger på mellom fire og fem millioner fat dagen. For omtrent ett år siden var kapasiteten på 8,6 millioner fat, nå ligger man under halvparten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.