I mange tiår har konferansen vært et av de mest topptunge internasjonale arrangementene som regelmessig har funnet sted på norsk jord. Lenge ble det arrangert på det tilbaketrukne høyfjellshotellet Sanderstølen i Valdres. Så ble Oslo Energy Forum flyttet til hovedstaden av praktiske hensyn.

Helt til nå har det som gjerne ble omtalt som et «oljetoppmøte» funnet sted bak lukkede dører. Aller nådigst fikk pressen møte noen av innlederne på avskårede møterom etter forhåndsavtaler fremforhandlet av arrangøren, og Olje- og energidepartementet kunne også finne på å arrangere en og annen pressekonferanse på sidelinjen av konferansen.

Nå skal konferansen, som arrangeres fra 14. til 16. februar, åpnes helt for pressen for første gang, sier daglig leder Sven Mollekleiv. Avgjørelsen er tatt sammen med selskapene som står bak konferansen – Equinor, DNV, DNB, Norsk Hydro, Yara og Statkraft.

– For alle støtteselskapene var det viktig å invitere til en åpen debatt hvor vi setter de viktigste energipolitiske spørsmålene på dagsordenen, og hvordan vi snur risiko til muligheter. Det handler om å utvikle dette forumet fra det som var et olje- og gassmøte til dagens utfordringer, som handler om hele energiomstillingen og trilemmaet vi alle står ovenfor: energisikkerhet og -tilgjengelighet, og samtidig ivareta det skrikende behovet for bærekraft, sier Mollekleiv.

Gates og Fink

Temaet for konferansen i år er «Energy transition in the new risk reality.» Blant de største trekkplastrene finner vi Microsoft-gründer Bill Gates og Blackrock-sjef Larry Fink, en av de mektigste skikkelsene i internasjonal finans.

Gates ligger for tiden på femteplass på Bloombergs liste over verdens rikeste mennesker, med en anslått formue på 111 milliarder dollar, eller omtrent 1100 milliarder kroner. Han leder med ekskona den veldedige stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation. Fink er sjef for verdens største kapitalforvalter, som har ansvaret for over 10.000 milliarder dollar. Han er ifølge Bloomberg selv god for 13 milliarder kroner.

Larry Fink.
Larry Fink. (Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/NTB)

Gates skal delta i en debatt med blant andre statsminister Jonas Gahr Støre og sjefen for Det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol.

– Det var viktig å invitere de som faktisk kan gjøre noe. Da er finans viktig, i møte med politikere, internasjonale organisasjoner og andre. Og vil også få helt nye og oppdaterte rapporter på energi og klima fra både IPCC (FNs klimapanel, red.anm.) og IEA, sier Mollekleiv.

På energisiden finner vi naturlig nok Equinor-sjef Anders Opedal, men også blant andre Enel-sjef Francesco Starace og RWE-sjef Markus Krebber. Konsernsjefene for alle støtteselskapene vil være til stede.

Europakommisjonen stiller med to representanter, kommissæren for det grønne skiftet Frans Timmermans og energikommissær Kadri Simson. Den tyske visekansleren Robert Habeck, som nylig gjestet Norge, er tilbake, og den norske regjeringen vil også være representert av olje- og energiminister Terje Aasland og klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Oljefondssjef Nicolai Tangen er også på plakaten.

Samme gjengen som sist: Equinor-sjef Anders Opedal (t.h.) og RWE-sjef Markus Krebber kommer til Oslo Energy Forum. Det samme gjør den tyske visekansleren Robert Habeck (bak t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre. Dette bildet er fra regjeringens representasjonsbolig da selskapene signerte en avtale om samarbeid om hydrogenproduksjon og -eksport tidligere denne måneden.
Samme gjengen som sist: Equinor-sjef Anders Opedal (t.h.) og RWE-sjef Markus Krebber kommer til Oslo Energy Forum. Det samme gjør den tyske visekansleren Robert Habeck (bak t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre. Dette bildet er fra regjeringens representasjonsbolig da selskapene signerte en avtale om samarbeid om hydrogenproduksjon og -eksport tidligere denne måneden. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

Konferansen arrangeres i Rådhuset, på Grand Hotel og på Munch-museet.

Arrangørene inviterer mellom 150 og 200 deltagere, fordi de ønsker at det fortsatt skal være et forum snarere enn en stor konferanse. Noen av innlederne betaler alt selv, mens andres reise- og boutgifter blir dekket. Vanlige deltagere betaler en avgift, som dekker deler av budsjettet. Resten dekkes av de seks selskapene.

En annen norsk konferanse greide også nylig å tiltrekke seg en finans- og teknologikjendis av aller største kaliber – det største, ville kanskje noen hevde: Oljemessen ONS i Stavanger fikk i fjor sommer besøk av Tesla-sjef Elon Musk. Dette var før han motvillig gjennomførte oppkjøpet av Twitter i høst, og raset i Tesla-aksjen som kom på slutten av året og førte til at Musk ikke lenger er verdens aller rikeste mann. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk i Stavanger: – Takknemlig for støtten det norske folk har gitt elbiler
Elon Musk dukket opp på ONS i Stavanger mandag morgen.
02:03
Publisert: