Rec Solar Norway hadde et beintøft fjorår.
Det ferske regnskapet for 2018 viser at den Kristiansand-baserte solcellepanelleverandøren har tapt 452 millioner kroner.
Det betyr at tapene de siste fem årene er på over to milliarder kroner.
Prisene er halvert
Tidligere denne uken kalte Rec Solar inn til allmøte hvor det ble varslet om at 100 ansatte måtte permitteres ved selskapets fabrikk på Fiskaa i Kristiansand ut året. Det tilsvarer godt over halvparten av de ansatte ved fabrikken.
Selskapet sliter nemlig i et vanskelig marked for solceller. Rec Solar produserer og leverer solcellepaneler og -installasjoner, en stadig voksende industri globalt.
Selv om det globale markedet for solcelleinstallasjoner vokste med ni prosent i fjor er Rec Solar blitt rammet av nye reguleringer i Kina, et av sine viktigste markeder. I fjor sommer varslet Kina at etterspørselen ville bli halvparten av hva de tidligere hadde meldt. Kina utgjør omtrent halve markedet for solcellepaneler.
– Det har vært en rask og skarp nedgang i priser og volum i solcellemarkedet, gjennom hele verdikjeden, skriver selskapet.
Prisene på såkalt solar grade-silisium halverte seg fra 18 dollar per kilo til ni dollar per kilo.
«Selskapet agerer på dette med restrukturering for å redusere kostnader og produksjonsvolumer», heter det i styrets beretning.
I fjor falt inntektene til Rec Solar til 700 millioner kroner fra én milliard kroner året før.
Rec Solar ble til i 2013 etter at gamle Rec ble delt opp i Rec Solar og Rec Silicon, hvor sistnevnte er notert på Oslo Børs. Rec Solar eies nå av kinesiske China National Bluestar.
Får milliardlån fra Kina
I lys av den utfordrende situasjonen i markedet har China National Bluestar gitt et lån på 170 millioner dollar til Rec Solar Holdings for at Rec skal kunne fortsette driften og overholde sine forpliktelser og investeringsplaner.
Årsrapporten viser videre at Rec Solar har tatt avskrivninger på 274 millioner kroner på varige driftsmidler og immaterielle eiendeler.
Egenkapitalen var ved utgangen av fjoråret 3,2 milliarder kroner, mot 3,6 milliarder kroner året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.