Analyseselskapet Rystad Energy går i en fersk rapport gjennom boreaktiviteten på norsk sokkel. Rapporten viser at det i år til sammen vil bli boret 130 brønner fra såkalte flyterigger og jackups. Ikke siden før oljekrisen startet i 2014 er det boret flere brønner på sokkelen.

Det er i første rekke høy leteaktivitet som driver antall brønner oppover. I år vil det bli boret rundt 55 letebrønner på sokkelen, en økning på 16 prosent fra 2018.

– Vi venter et sted mellom 30 til 50 letebrønner i året frem mot 2030, sier Oddmund Føre som er sjef for analyse av riggmarkedet i Rystad Energy.
– Vi venter et sted mellom 30 til 50 letebrønner i året frem mot 2030, sier Oddmund Føre som er sjef for analyse av riggmarkedet i Rystad Energy. (Foto: Jon Skille Amundsen 2016)

– Norge er det landet i verden hvor økningen er sterkest. Oljeselskapene har mye cash tilgjengelig, og det er en sterk korrelasjon mot å bruke cash på leting, sier Oddmund Føre som er sjef for analyse av riggmarkedet i Rystad Energy.

Føre peker på at norsk sokkel er veldig konkurransedyktig. Siden oljekrisen traff er kostnadene kuttet kraftig. En rekke funn i nærheten av eksisterende funn gir stor lønnsomhet samtidig som oljeselskapene holder oppe leteaktiviteten i Barentshavet. En rekke nye aktører som Vår Energi har også bidratt til større optimisme rundt norsk sokkel. Og det er heller ingen tro på at optimismen skal falle de nærmeste årene.

– Vi venter et sted mellom 30 til 50 letebrønner i året frem mot 2030, sier Føre.

Produserer mer enn det som finnes

Høy leteaktivitet er nødvendig for å sikre nok tilgang på olje, ifølge Føre. Tall fra Rystad Energy viser at det finnes et fat olje offshore for hvert sjette fat som produseres fra konvensjonelle reserver. Det er det laveste tallet på to tiår. I Norge er den såkalte reserveerstatningsraten på 20 prosent. På norsk sokkel som i resten av verden finnes det mer gass enn olje.

– Amerikansk skiferolje klarer ikke levere alt. Vi trenger mer leting for å holde oppe reserveerstatningsraten, sier Føre.

Også vekst for oljeservice

Tallene over leteaktiviteten for norsk sokkel kommer etter at en rapport fra Rystad Energy torsdag, laget på oppdrag for Olje- og energidepartementet, viste økt aktivitet for norske oljeserviceselskaper. De ferske tallene viser at totalomsetningen i 2018 var på 372 milliarder kr – en vekst på ti prosent fra året før. Av dette var 102 milliarder kroner internasjonal omsetning, og 271 milliarder omsetning i Norge.

Dersom de norske oljeserviceselskapene omsetter ordreboken på samme måte som de har gjort de seneste årene vil det være en forsiktig vekst fremover, og det er sannsynlig at omsetningen til norske leverandører vil øke i 2019.

– Vi har gode indikatorer på at det kan være fortsatt vekst også i de kommende årene, men selvfølgelig ikke tilbake til der vi var, sa seniorpartner Jan Byrkjeland i Rystad Energy til TDN Direkt i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.