Det statseide oljeselskapet Saudi Aramco er verdens største oljeselskap. Selskapet er også verdens tredje største målt i markedsverdi, kun slått av teknologigigantene Apple og Microsoft.
I 2021 fikk selskapet et årsresultat på 110 milliarder dollar, opp fra 49 milliarder dollar året før, ifølge den ferske årsrapporten. Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat på 106 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.
Skal bli mer
Oppgangen skyldes en høyere etterspørsel etter olje og en drøyt 50 prosent høyere oljepris enn året før, men det er først i 2022 at olje- og gassprisene virkelig har skutt fart. Prisen på nordsjøoljen brent, en sentral referansepris for oljehandel verden over, steg for to uker siden over 130 dollar, etter at USA og europeiske allierte diskuterte å forby import av russisk olje.
Oljeprisen falt ned igjen etter at det ble klart at kun USA gjennomførte embargo, men har i likhet med gassprisen fortsatt å være ekstremt volatil. Fredag ble nordsjøoljen sist handlet for nær 107 dollar fatet i spotmarkedet.
Saudi Aramco ser for seg investeringer på mellom 40 og 50 milliarder dollar i 2022, mot 31,9 milliarder dollar i 2021. Det anslås at investeringene vil fortsette å øke frem til midten av tiåret.
«Selv om økonomiske forhold har forbedret seg betraktelig, er utsiktene fortsatt usikre på grunn av makroøkonomiske og geopolitiske faktorer. Men vår investeringsplan tar sikte på å utnytte den økende langsiktige etterspørselen etter pålitelig, rimelig og stadig sikrere bærekraftig energi», sier administrerende direktør i Saudi Aramco, Armin H. Nasser i en melding.
Selskapet ønsker å øke produksjonskapasiteten fra 12 til 13 millioner fat per dag innen 2027. Det vil også forsøke å øke gassproduksjonen med 50 prosent innen 2030, ifølge Bloomberg.
Energisikkerhet
Prisene på energivarer har steget og svingt kraftig som følge av en frykt for sanksjoner rettet direkte mot russisk olje og gass. Det har også vært en betydelig grad av «selvsanksjonering», der selskaper av diverse hensyn selv lar være å gjøre handel med Russland. I normalår er Russland blant verdens aller største olje- og gasseksportører.
Det internasjonale energibyrået (IEA) har uttalt at konsekvensene av et bortfall av russisk olje i det globale markedet ikke kan overdrives. IEA-medlemsland har allerede hentet ut olje fra de strategiske lagrene for å gå de høye prisene i møte.
«Vi erkjenner at energisikkerhet er avgjørende for milliarder av mennesker rundt om i verden, og det er grunnen til at vi fortsetter å jobbe med å øke produksjonskapasiteten […]», sier Nasser i meldingen.
Selskapet melder også at det fortsetter å investere i karbonfangst- og lagring, fornybar energi og hydrogenproduksjon.
Saudi Aramco vil betale 18,8 milliarder dollar i utbytte for fjerde kvartal, noe som øker totalen i 2021 til 75 milliarder dollar. Styret foreslår også å utstede bonusaksjer til aksjonærene, verdt totalt fire milliarder dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.