– Du blir litt lettet når du endelig har kommet i mål. Vi har jobbet hardt gjennom hele sommeren. Det er ikke som å gå i butikken og kjøpe brød, sier Raymond Carlsen, toppsjef og storeier i Scatec Solar.

Scatec Solar, som ble startet av seriegründer Alf Bjørseth i 2007, bygger ut solkraftanlegg over nær sagt hele verden og er blitt en yndling i aksjemarkedet. Børsverdiene har doblet seg i år.

Nå legger selskapet 10,9 milliarder kroner på bordet for vannkraftprodusenten SN Power.

Tre attraktive budgivere

Selgeren er det statlige investeringsfondet Norfund. SN Power as var i utgangspunktet eid av både Statkraft og Norfund da det ble etablert i 2013. Gjennom årenes løp har selskapet bygget ut vannkraft i flere utviklingsland i Afrika og Asia. Nå selges nesten alt til Scatec – og det med milliardgevinst.

Norfund-sjef Tellef Thorleifsson opplyser til DN at de kommer til å bokføre en gevinst på rundt seks milliarder kroner, litt avhengig av kronekursen. De skal reinvesteres i nye muligheter innen fornybar energi.

Thorleifsson forklarer at Norfund hyret Nomura Securities som rådgiver og startet prosessen i fjor vår – altså for halvannet år siden.

– Vi gikk primært mot internasjonale aktører i Asia og Europa og så på delvis nedsalg og større salg. Vi snakket med både finansielle og industrielle aktører, sier Thorleifsson, som først hadde en liste med 15 kandidater.

– Vi endte opp å gå videre med tre som hadde bud som var så attraktive at vi gikk videre, sier han.

Scatec Solar koblet seg først på, noe overraskende innrømmer Norfund-sjefen, i mars i år. Korona gjorde prosessen vrien da noen trakk seg på grunn av finansiering og inspisering av vannkraftanleggene ble vanskeliggjort på grunn av reiserestriksjoner.

– Det hele endte med en konkurrerende prosess, så valgte vi til slutt å gå videre med Scatec, sier Norfund-sjef Thorleifsson.

Partene inngikk eksklusive forhandlinger i juli i år.

Sol, vann, vind og batteri

Samtidig har Scatec Solar besluttet å bytte navn til kun Scatec. Med oppkjøpet vil Scatec nemlig være inne i solenergi, vannkraft, vind og energilagring over store deler av verden. Det sammenslåtte selskapet vil ha en samlet kapasitet på 3,3 gigawatt i produksjon og under bygging.

– Det er helt naturlig for oss å utvikle teknologispekteret til å inkludere vann, sol, vind og batterier. Fra og med i dag og fremover vil det være Scatec, sa Raymond Carlsen på fredagens pressekonferanse.

IEA anslår at fornybar energi vil stå for 80 prosent av veksten i global elektrisitetsetterspørsel frem mot 2030 i sitt standardscenario. Vannkraft forblir den største fornybarkilden, mens solenergi vil være den største vekstdriveren.

– Det IEA sier er en stemningsrapport fra dem. De har ligget etter stort sett hele tiden. Jeg føler de fortsatt ligger etter. Ut ifra de kilder jeg har, så har vi nådd «peak demand oil». Vi vil ikke øke oljeetterspørselen mer enn i dag. Jeg tror det blir relativt utfordrende for dem som jobber innen olje og gass å henge med, sier Carlsen.

Lånefinansierer mesteparten

Oppkjøpet finansieres gjennom en kombinasjon av kontanter, 200 millioner dollar i selgerkreditt fra Norfund, et terminlån og 700 millioner dollar i oppkjøpsfinansiering fra et kobbel av banker.

– Egenkapitalmarkedet er brennhet. Hvorfor benytter dere ikke det?

– Vi hadde en emisjon i mai, sier Carlsen, som for det første sier at det var et riktig tidspunkt og for det andre at det alltid er lurt å ha noen ekstra penger på konto når kortene blir delt ut på en annen måte som under korona.

Emisjonen var da på nærmere to milliarder kroner.

– Vi visste på det tidspunktet da at vi jobbet med å komme i posisjon til å kjøpe SN Power. Vi har oppkjøpsfinansiering som dekker oss opp slik at vi kan gjennomføre avtalen. Den vil refinansieres med en kombinasjon av gjeld og egenkapital, sier Scatec-sjefen.

– Ligger det da i kortene at det kommer en emisjon til?

– Det får vi komme tilbake til, men oppkjøpsfinansieringen løper i 12 måneder fra vi har lukket transaksjonen, sier han.

Kraftig aksjeløft

Aksjekursen til Scatec Solar steg rundt 20 prosent fredag og trakk markedsverdien på energiselskapet opp til 35,5 milliarder kroner.

Equinor er største eier i selskapet med rundt 15 prosent av aksjene og fikk fredag en papirgevinst på over 800 millioner kroner på kursoppgangen. Scatec Solar-sjef Carlsen sier at Equinor ble informert om oppkjøpet torsdag kveld.

– Som aksjonær er det ikke naturlig at vi kommenterer på enkelttransaksjoner til Scatec, og vi vil henvise til Scatec for informasjon om deres aktivitet, sier pressekontakt Eskil Eriksen i Equinor, som sier de har en langsiktig tilnærming til selskapets investeringer i Scatec Solar.

Norfund-sjefen er trygg på at SN Power er i gode hender hos Scatec.

– Fremover vil vannkraft bli et viktig supplement til sol og vind og så vil det være utrolig irrasjonelt av dem å ikke utvikle verdiene videre når de har kjøpt det for 10,9 milliarder kroner, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.