Fatih Birol er en populær mann på oljemessen i Stavanger. Toppsjefen i Det internasjonale energibyrået IEA er hentet inn som et av de store trekkplastrene. I gangene på konferansehotellet Clarion Hotel Energy vil mange snakke med tyrkeren.

IEA lager det mange anser som selveste bibelen om verdens energimarkeder, World Energy Outlook.

Det siste året har oljeprisen steget kraftig, fra vel 50 dollar for ett år siden til over 76 dollar nå. Men det er bare starten om en tror på Birol og IEAs prognoser.

– Vi venter en sterk etterspørsel de kommende årene, selv om den kanskje blir noe svakere enn i det siste. Min bekymring er at det ikke er nok konvensjonelle prosjekter som blir sanksjonert. Jeg er ikke sikker på at skiferolje vil kunne lukke dette gapet. Hvis ikke sanksjoneringen av konvensjonelle oljeprosjekter tar seg opp, må økningen i skiferolje bli spektakulær de neste syv årene. Dette bekymrer meg, og dette kan lede til en signifikant tilstramming i verdens oljemarked. Derfor er investeringer et nøkkelspørsmål i de kommende årene, sier Birol til Dagens Næringsliv.

– Foreløpig ser vi ikke at investeringene tar seg opp, noe som vi virkelig behøver, legger han til.

Skiferolje kan ikke redde verden

For tiden er veksten i oljeetterspørselen på rundt 1,4 millioner fat per dag. Til sammenligning produserer Equinor rundt to millioner fat hver dag. Samtidig er det naturlige produksjonsfallet i eksisterende felter rundt tre millioner fat per dag. Det betyr at en trolig må finne ressurser tilsvarende fire millioner fat dagen om det rett og slett ikke skal bli for lite olje i markedet.

– Skiferolje kan ikke redde verden. I midten av 2020-årene kan vi få en kraftig tilstramming og problemer i oljemarkedet, frykter Birol.

Han peker på at en rekke land som Venezuela, Iran, Nigeria, Libya og Irak har problemer med å opprettholde produksjonen.

– Venezuelas produksjon er halvert i løpet av de siste to årene, noe som aldri før har hendt i oljehistorien, sier Birol.

I dag er veksten i produksjonen av skiferolje rundt en million fat dagen. Når IEA kommer med sin World Energy Outlook i november vil byrået komme med nye tall om hva den tror veksten i den nordamerikanske skiferoljeproduksjonen vil være de kommende årene.

– Jeg kan fortelle at veksten må være vedvarende for seks til syv år – signifikant høyere enn vi har sett i det siste, sier Birol.

Før han legger til:

– Å tro at skiferolje alene skal redde verden er veldig optimistisk, sier Birol.

Substansielt press oppover

– Hva er det som gjør at vestlige oljeselskaper holder tilbake investeringene i konvensjonelle oljeprosjekter?

– Noen er ikke komfortable med de geopolitiske utsiktene. Noen er også opptatt av «peak oil» – spørsmålet om vi behøver olje. De er usikre, sier Birol.

– Kan du si noe i priser?

–I midten av 2020-årene vil vi kunne få, om det ikke kommer et stort antall nye konvensjonelle prosjekter og det ikke kommer en spektakulær økning i produksjonen av skiferolje, et substansielt press oppover på oljeprisen.

– Godt over 100 dollar?

– Jeg vil ikke gi tall, men si substansielt press oppover, sier Birol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg gjør så godt jeg kan, i hvert fall
Sigve Brekke om ledelse, innovasjon og Berit Svendsen.
01:40
Publisert: