Det er Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets og en av Norges ledende analytiker av oljesektoren, som i en fersk analyse drar frem en ny mulig gigantinvestering for Equinor. Den danske fornybargiganten Ørsted er i dag verdsatt til vel 370 milliarder kroner på den danske børsen. Sveen-Nilsen mener en premie på 30 prosent er realistisk. Det betyr at et oppkjøp vil koste Equinor vel 480 milliarder kroner.

– Det vil overraske meg mye om de ikke har diskutert en slik mulighet eller andre lignende muligheter. Men det er klart at den høye prisingen og størrelsen på Ørsted er en hemsko for et slik kjøp, sier Sveen-Nilsen.

Det er den danske stat som i dag er største aksjonær i Ørsted.

Sveen-Nilsen peker på at en slik gigantisk «grønnvasking» av Equinor også vil redusere egenkapitalkostnaden til selskapet ved at det vil få tilgang til et større egenkapitalmarked. I dag er det enkelte investorer som ikke investerer i olje- og gasselskaper og som søker mer bærekraftige alternativer.

Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets. (Foto: Elin Høyland)

Drukner i olje- og gass

Årsaken til at Sveen-Nilsen nå kommer med det spenstige forslaget er at Equinors fornybarsatsing i dag drukner litt i all olje- og gassvirksomhet. Ifølge Sveen-Nilsen har Equinor to valg for sin fornybarvirksomhet:

  • Skille ut virksomheten som eget selskap slik selskapet gjorde med sin bensinstasjonsvirksomhet i Fuel & Retail.
  • Vokse raskt gjennom oppkjøp som Ørsted.

– Jeg tror Equinor vil fortsette å bygge sten på sten innen fornybar, men den virksomheten drukner litt i alt det andre. Og verdimessig betyr ikke fornybarvirksomheten mye for verdsettingen av Equinor, sier han.

Liten informasjon om den økonomiske utviklingen til Equinors fornybarsatsning gjør det også vanskelig å verdsette satsingen, ifølge Sveen-Nilsen.

En utskillelse av fornybarvirksomheten vil være vanskelig, ikke bare med bakgrunn i dagens strategi, men også fordi fornybarvirksomheten i dag er langt mer umoden enn det Fuel & Retail var da den ble skilt ut, mener han.

– Fornybarvirksomheten har høyt kapitalbehov, tjener ikke penger og har sannsynligvis betydelig negativ cashflow, sier Sveen-Nilsen.

Analytiker Sveen-Nilsen har en kjøpsanbefaling på Equinor-aksjen i analysen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.