California, verdens femte største økonomi, er i teorien konkurs og kan ikke oppfylle sine økonomiske forpliktelser, skriver Dagens Næringsliv.

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand etter at delstatsforsamlingen ikke ble enige om et budsjett.

Alle betalinger til leverandører og underliggende etater er stoppet, og unntakstilstanden betyr at delstaten må begynne å utstede gjeldsbrev i stedet for å betale regninger, siden staten mangler 2,8 milliarder dollar i kassa.

Det er første gang på 17 år at California må ty til dette dramatiske tiltaket. I første omgang utstedes gjeldsbrevene til eldre, uføre, studenter og bedrifter som har levert varer og tjenester til delstaten.

Les også: 32 millioner amerikanere må få matkuponger

Tvangsfri
For å spare penger har guvernøren bestemt at alle offentlige kontorer skal være stengt tre fredager i måneden, og at 235.000 offentlig ansatte derfor må ta tre dager fri uten lønn.

Schwarzenegger kalte lovgiverne inn igjen til en spesialsesjon for å forsøke å bli enige om hvordan underskuddet på det foreslåtte budsjettet skal dekkes.

Mest dramatiske siden depresjonen
Finanskrisen har ifølge DN redusert delstatens skatteinntekter med 20 prosent, samtidig som etterspørselen i de sosiale velferdsprogrammene har økt i takt med arbeidsledighet, fattigdom og husløse.

Fallet i skatteinntektene, særlig fra privatpersoner, er det mest dramatiske siden depresjonen på 1930-tallet.

Tvangstrøye
Velgerne i California vedtok for noen år siden en lov som påbyr at delstatens budsjetter skal være i balanse, noe som er blitt litt av en tvangstrøye.

Underskuddet på årets budsjett er endt på over 24 milliarder dollar, og lovgiverne har nå 45 dager på seg til å dekke det inn.

Californias økonomiske krise er blitt stadig verre i løpet av 2009 på grunn av boligkrisen og sviktende skatteinngang på grunn av nedgangstidene. Lovgiverne hadde utarbeidet forslag til løsninger i februar, men velgerne avviste nesten alle forslagene i en folkeavstemning i mai.

Les også: – California kan gå konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.