Jens Stoltenberg er utpekt til ny generalsekretær i Nato av forsvarsalliansens ambassadører.

Like etter at bekreftelsen kom fredag ettermiddag, sendte Statsministerens kontor ut en pressemelding.

- Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med utnevnelsen som ny generalsekretær i NATO, sier statsminister Erna Solberg (H) i pressemeldingen.

- Sterk og samlende

Solberg mener Nato får «en sterk og samlende generalsekretær». Hun understreker samtidig at det er et stort og ansvarsfullt oppdrag som nå hviler på Stoltenbergs skuldre.

- Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser frem til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sier statsministeren.

- Jens Stoltenberg er en av våre ledende politikere og har vært en fremragende statsminister for Norge, også gjennom landets tyngste stunder. Vi har fulgt hverandre i norsk rikspolitikk over flere tiår, den siste tiden som partiledere, og jeg kommer til å savne Stoltenberg i norsk politikk, sier hun.

Garanti for norsk sikkerhet

Solberg sier videre at samarbeidet med Norges allierte i Nato er den fremste garantien for norsk sikkerhet. 

- Nato har gjennom sin lange historie bevist sin verdi som forsvarsallianse og sikkerhetspolitisk ankerfeste for Norge. Det er positivt for Norge å ha en generalsekretær i Nato som har god kunnskap om utfordringene i Norges nærområder. Dette er spesielt viktig med dagens situasjon, hvor vi må sikre stabilitet og sikkerhet i Europa, sier statsministeren.

- Nato er en ubestridt suksess. Samtidig må vi arbeide sammen for å modernisere alliansen og opprettholde medlemslandenes samlede forsvarsevne. Norge er et av landene som har satset betydelig på NATO og vårt engasjement sender et tydelig signal om vår vilje til å investere i vårt kollektive forsvar, sier Solberg.

Statsministeren trekker også frem det gode samarbeidet Norge har hatt med dagens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

- Han har videreutviklet NATO i en kritisk periode, heter det i pressemeldingen.

Det er planlagt at Jens Stoltenberg overtar etter Fogh Rasmussen 1. oktober 2014.

Solberg har invitert til pressekonferanse klokken 17.30 fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.