Ledelsen. Styret. Statsråden. Departementene. Og sentrale personer fra den gang da. I nøye iscenesatt regi var vi samlet for å overvære markeringen av oljeselskapets Statoils første 10 år på børs. Alle var der de der. Unntatt konsernsjefen fra den gang da, Olav Fjell.

Det var snitter og kaffe på hvit damask. Gråstenkte menn i dress. Pent kledde kvinner. I taket en gedigen lysekrone fra en svunnen tid. På veggene utallige blikk fra generasjoner av Christianias handelsmenn. Inn stevnet en norsk skjønnhet fra en dal ingen husker navnet på, og fra fiolinen hennes lød de vakreste toner, mens menn og kvinner nikket anerkjennende. Det kunne være fra Peer Gynt, det føltes i hvert fall slik. Og med Statoil-husflidrosene i lillarødt opplyst rundt oss, var det som at søken etter den norske identiteten etter århundrer under dansk og svensk eierskap, fortsatt ikke var helt over.

For det er norsk vi er. Og på mange måter representerer Statoil den reise vi som samfunn har gjort fra husmenn -og kvinner, til geofysikere og reservoiringeniører. Oljeselskapet som gjennom kløktige grep av blant andre selskapets første sjef Arve Johnsen, og den sagnomsuste juristen og embedsmannen Jens Evensen, som sammen med jusprofessor Carl August Fleischer på 60- og 70-tallet, sikret landets interesser på norsk sokkel og dermed la grunnlaget for den velstand vi alle i dag nyter godt av. De ble ikke nevnt. Men, uten dem, heller intet Statoil.

For i dag var en gledens dag. Glede for Statoil. Glede for børs. Børsglede.

Styreleder Svein Rennemo pekte på at børsnoteringen i juni 2001 var tuftet på en forståelse av petroleumvirksomhetens utvikling. Han sa også at man anså en børsnotering for å sikre verdiene bedre enn daværende eierskapsmodell, med staten som eneste eier. Norsk sokkel er der, men Brasil og Aserbadjan er den nye tid.

Statsråd og oljeminister Ola Borten Moe sa "god morra", og gratulerte. I en firestegsmodell forklarte han at en børsnotering var viktig fordi det ville styrke oljeselskapet internasjonalt og skape like konkurranseforhold opp imot  selskapets konkurrenter. Noteringen understreket samtidig Statoils vekt på verdiskapning. Men kanskje enda viktigere, skulle en børsnotering klargjøre statens ulike roller i petroleumsvirksomheten.












Kilde: Statoil



Borten Moe snakket om at aksjen har doblet seg fra noteringstidspunktet, og vi tok for gitt at det er hensyntatt 111 milliarder som Staten har mottatt i utbytter i perioden. Han snakket om store forventninger til Barentshavet, og kalte det vår nye oljeprovins. Han anslo at for hver prosentvis økning i oljeproduksjonen fra Norge, skapes nye 400 norske, oljesmurte milliarder.  

Så kom Lund. Høy. Myndig. Kontrollert. Han takket alle det var verdt å takke. Alle. Han snakket om å sammeligne seg med de beste i verden. Hver dag. Han snakket om stabilitet i eierskapet. Han snakket om styringssystemet. Han snakket om sikkerhet. Han snakket om skillet mellom kommersielle beslutninger og politiske beslutninger, og tilla dette æren for Statoils suksess. Til anerkjennende nikk. Oppstrøm. Satsning. Gulf of Mexico. Brasil. Gass. Skifergass. Indonesia. Øst-siden av Afrika.

Vi har 20 milliarder fat i banken. Og vi har hatt 20 prosent avkastning på sysselsatt kapital de siste 10 årene. Vi har tatt alvorlige ulykkestilfeller fra 7 til 1,4 årlig. Og det amerikanske økonomibladet Fortune mener vi er det mest beundringsverdige selskapet i verden, uavhengig av sektor. 3.000 milliarder kroner har Statoil prestert i driftsresultat fra egen virksomhet siden årtusenskiftet. 1.500 milliarder til, om man regner med det som har kommet gjennom partnerskap. Og det stopper ikke der. Vi mener at norsk sokkel har ytterligere potensial de neste 10-20-30 årene.

Snøhvit. Skrugard. Goliat.

Ibsen hadde vært stolt.

Les også: Ny utvinningsmetode kan gi flere hundre milliarder mer i olje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.