Etter to dager i retten trekker julepyntmillionær Ole Hugo Jensen (69) sitt søksmål mot forretningsmannen Tor Arne Uppstrøm (72).

- Vi har prøvd å forklare at dette ikke er noen sak. Nå har Jensen og hans advokat oppdaget dette, sier advokaten til Tor Arne Uppstrøm, Dag Drevvatne.

DN skrev fredag forrige uke at Ole Hugo Jensen saksøkte Tor Arne Uppstrøm (se profiler) etter påstått misligholdte lån i gråmarkedet fra Jensen til Uppstrøm. Gjennom tre ulike låneavtaler fra 2009 til 2010 har Jensen avtalt å låne Uppstrøm 6,5 millioner kroner, med pant i tilsammen 19 kunstverk av Andy Warhol og Edvard Munch. Da to lån ifølge Jensen ble misligholdt, mener Jensen at Uppstrøm byttet ut tre pantsatte Warhol-verk med tre kunstverk av lavere verdi.

«Kan ikke journalistene snart lære?»

- For Uppstrøm er slike beskyldninger en forferdelig belastning, og han er meget fornøyd med at saken er trukket og uten forlik, sier Drevvatne.

Uppstrøm slipper dermed å betale Jensens erstatningskrav på 2,5 millioner kroner.

 

Forretningsmannen har en lang historie bak seg med omtale i pressen. Han ble rikskjendis da han kjøpte Mjellem & Karlsen-verftet i Bergen sammen med sin daværende kompanjong Carl Fredrik Seim. Verftet gikk konkurs umiddelbart etter oppkjøpet. Seim ble dømt til fengselstraff for økonomisk utroskap i forbindelse med konkursen, men Uppstrøm ble frikjent for medvirkning. Han har siden blitt omtalt i media flere ganger i forbindelse med kontroverser om kjøp og salg av kunst.

- Jeg hadde Uppstrøm på telefon nettopp. Han er tilfreds med at alle beskyldninger mot ham er trukket, og det er åpenbart at Jensen erkjenner at han ikke hadde belegg for de påstander han har fremført mot Uppstrøm, sier Drevvatne.

- Men han var svært fortvilet over at han på ny skulle komme i søkelyset uten å fortjene det. Han sa «Kan ikke disse journalistene snart lære seg at jeg er uskyldig?», sier Drevvatne.

- Han har livnært seg som kunsthandler i alle år og er avhengig av at folk har tillit til ham. Med internett kan alle sånne historer søkes opp, og det er ikke heldig.

Uenige om saken er forlikt

Jensen, som onsdag forklarte seg for retten før han trakk saken, hevder saken er løst ved forlik - stikk i strid med Drevvatnes oppfatning.

- Vi kom i land og fikk et forlik. Da kan jeg ikke uttale meg mer om det, sier han.

- Har du trukket saken?

- Ja, la oss si det sånn. Og vi fikk et forlik om hvordan dele hele skulle fordeles.

- Drevvatne avviser at saken er forlikt?

- Han får bare si det.

Jensen er ordknapp om hvorfor han har valgt å trekke saken.

- Det kom opp ting som gjorde at vi måtte gjøre det på den måten.

- Hva slags ting?

- Nei, nei. Det kan jeg ikke komme inn på.

Han vil ikke svare på om det påståtte forliket innebærer utbetalinger til ham fra de han har saksøkt.

Skal makulere gjeldsbrev

I søksmålet fra Jensen var også advokat Morten Mørch og hans forsikringsselskap AIG Europe Limited saksøkt. Mørch tilrettela for lånene mellom Jensen og Uppstrøm. Mørchs advokat Ole Andresen avviser at det er inngått forlik.

- Og det kommer ingen utbetalinger fra Mørch til Jensen, sier Andresen.

Uppstrøms advokat Drevvatne står fast på at saken ikke er forlikt.

- Men det er inngått en avtale om at Jensen skal tilbakelevere alle gjeldsbrev, slik at Uppstrøm kan kjøre dem gjennom makuleringsmaskinen. Ingen skal kunne mistenke at det er betalt noe fra vår side. Jensen kaster kortene. Det var en ufundert sak, og det må han nå ta konsekvensene av.

- Jeg kan bekrefte at saken er trukket, men kjennelsen vil ikke være klar før i morgen, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo tingrett Markus Iestra til DN onsdag.

Les også: Avviser anke i Uppstrøm-saken

Se DNtv: Her er kunsten ingen vil ha

Her er kunsten ingen vil ha
Kunstmarkedet er tilbake på topp etter syv år med nedtur. Men noe er fortsatt svært tungsolgt.
01:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.