Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Vi bruker stadig mer tid på nettet, ifølge Norsk Mediebarometer. Foto: Javad Parsa
Vi bruker stadig mer tid på nettet, ifølge Norsk Mediebarometer. Foto: Javad Parsa les mer

Medier

- Aldri før har befolkningen brukt så mye tid på nettet per døgn

Stadig færre leser aviser og ser på tv, men «alle» er på internett – stadig lengre.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Andelen internettbrukere per døgn var på 89 prosent i 2016 og 90 prosent i 2017, ifølge Norsk Mediebarometer.

Nordmenn er også på internett lenger, fra 140 minutter i 2016 til 158 minutter i 2017.

– Aldri før har befolkningen brukt så mye tid i gjennomsnitt på nettet per døgn. Økningen gjelder både menn og kvinner og for alle aldersgruppene fra ni til 66 år, sier Odd Vaage.

Det er 16–24-åringer som er de mest ivrige brukerne, med fire timer og 14 minutter per døgn, og mange bruker tiden på sosiale medier.

– Av dem som er på internett i løpet av en gjennomsnittsdag, hadde 73 prosent i 2017 vært innom Facebook, og 57 prosent hadde vært innom andre sosiale medier, forteller Vaage.

Færre leser aviser

– I 2017 leste 32 prosent av befolkningen én eller flere trykte aviser en gjennomsnittsdag, mot 38 prosent ett år tidligere, sier statistikkrådgiver Odd Vaage i SSB.

Denne utviklingen har pågått lenge. I 1997 var andelen papiravislesere på 84 prosent. Lesing av avisenes nettsider, som VG.no og Aftenposten.no, har også sunket.

– Leserandelen en gjennomsnittsdag var 52 prosent i 2017 mot 56 prosent i 2016 når det gjelder avisenes nettsider, sier Vaage.

Og færre ser på samme tv-program

Andelen som ser på de lineære tv-sendingene en gjennomsnittsdag, medregnet sendingene på internett, har i mange år holdt seg nokså stabil. De senere åra har det imidlertid vært en nedgang. Det gjelder også siste år.

– Andelen som ser tv var 67 prosent i 2016 og 62 prosent 2017. Tiden vi ser på tv har sunket siste år, fra 115 minutter per døgn i 2016 til 104 minutter i 2017, sier Vaage.(Vilkår)

Etterbørs Odd Vaage Sosiale medier Norsk Mediebarometer Statistisk sentralbyrå Medier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.