Sanger som «Hvite krists død», «Blood Cracks Open the Ground» og «That Darkness Shall Be Eternal», vekker kanskje ikke assosiasjoner til kvalitetsvin fra Piemonte-distriktet i Italia, men Satyricon-frontfigur Sigurd Wongraven har etterhvert gjort seg opp et navn også i vinens verden.

Musikeren har i en årrekke produsert og solgt egen vin, en hobby som etterhvert er blitt en lukrativ geskjeft. I 2019 omsatte selskapet Wongraven Wines for 6,6 millioner kroner, og endte med et pent overskudd på 3,7 millioner før skatt.

I fjor ble det kjent at Wongraven solgte 90 prosent av selskapet til Vingruppen as, som eies av vin- og brennevinsprodusenten Arcus. Salgssummen var frem til nå ukjent, men av årsregnskapet til Vingruppen for 2019 kommer det frem at aksjene i Wongraven Wines var verdsatt til 51,3 millioner kroner. Totalt sett ble selskapet dermed verdsatt til oppunder 57 millioner kroner.

Italienske og tyske viner

Wongraven ønsker ikke å uttale seg om saken nå. Da DN intervjuet Wongraven om vinproduksjonen hans i 2019 understreket han at han først og fremst fokuserte på å lage god vin, og ikke så mye på det kommersielle.

– Det er altfor mange som tenker på hva de skal oppnå kommersielt. De skal selge så og så mye neste år og så mye mer om to år. Det er ikke én celle i kroppen min som fungerer sånn. Jeg tenker snarere; hva er det jeg har lyst til å lage? sa han den gangen.

DNs vinanmelder Merete Bø har flere ganger testet Wongravens viner, som hans italienske Wongraven Alleanza Langhe Rosso BIB, som scoret 83 poeng av 100 mulige poeng, og den tyske Wongraven Morgenstern Riesling BIB, som fikk 84 poeng.

DN skrev i 2019 at de to vinene for lengst hadde solgt så mye at de har fulldistribusjon til samtlige vinmonopol.

Wongraven Wines har hatt en eventyrlig reise siden det ble grunnlagt i 2012. Fra første år har det kunnet vise til positivt årsresultat, og i 2016 kunne det for første gang skilte med millionoverskudd.

Siden har både omsetning og resultat økt taktfast. Overskuddet fra 2018 på 3,2 millioner før skatt var mer enn en dobling fra 2017, da resultatet endte på snaut 1,6 millioner.

Fjorårets overskudd på 4,8 millioner før skatt var imidlertid rekordhøyt for selskapet.

Vil erobre utlandet

Planene til Wongraven Wines strekker seg imidlertid forbi Norges landegrenser. Samarbeidet med Vingruppen, som nå altså eier 90 prosent av selskapet, startet i 2014, og i selskapets årsrapport heter det at konsernet har planer om å utvide selskapets salgsområde til øvrige markeder utenfor Norge.

Fra før har selskapet solgt noe til USA og Sverige, samt at det har hendt at noen flasker selges til restauranter i Italia og Tyskland, skrev E24 i forbindelse med salget i 2019.

– Nå blir det i stedet en helhetlig satsing. Det fremste fokuset i 2020 vil være å komme skikkelig i gang i Sverige, men vi skal selge vin i hele verden etter hvert, sa Wongraven til avisen.

Tjener mer på vin

Det er riktignok som musiker at Wongraven er kjent verden over. Bandet Satyricon – som i dag består av Wongraven og Kjetil Haraldstad – ble stiftet under navnet Eczema i 1990, men byttet til sitt nåværende navn i 1991. Det var også da Wongraven kom inn i bandet.

Siden har de sluppet ni studioalbum, og vunnet Spellemannsprisen i klassen metall én gang. De har turnert verden, og tilbrakte i 2006 tre uker på VG-lista topp 20, med 7. plass som høyeste plassering.

Wongraven står som heleier av selskapet Satyricon Alive, som ifølge Brønnøysundregistrene driver konsertvirksomhet. Det hadde et noe mer beskjedent resultat på 583.000 kroner før skatt i 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.