EU-politikere har annonsert en formell etterforskning av skatteordningene til elektronikkprodusenten Apple, kafékjeden Starbucks og bilprodusenten Fiat, melder Europakommisjonen i en pressemelding.

Ulovlig statsstøtte

Kommisjonen mistenker at selskapenes gunstige skatteordninger bryter EU-lovgivning ved å tilby ulovlig statsstøtte. Det er skatteordningene til Apple i Irland, Starbucks i Nederland og Fiat i Luxembourg som skal granskes.

- I disse harde økonomiske tider er det viktig at store, multinasjonale selskaper som opererer i EU betaler sin del av skatten. Det er ikke lov for EUs medlemsland å tilby fordelaktige skatteordninger kun til visse selskaper, sier Europakommisjonens visepresident Joaquín Almunia i følge pressemeldingen.

«Double Irish Dutch Sandwitch»

Etterforskningen vil også fokusere på internprising, en taktikk som kan brukes for å slippe unna skatt. Med internprisning menes vilkår og priser knyttet til transaksjoner mellom selskap med interessefellesskap.

For eksempel kan et selskap selge sine varer til et datterselskap i et annet land for langt under markedspris. Datterselskapet selger så varene videre til verdensmarkedet til markedspris. Datterselskapet er som regel basert i et land med minimal selskapsskatt, og slipper dermed å skatte av salgsinntektene. På den måten har moderselskapet fått et kunstig lavere driftsresultat, og dermed spart store skatteinntekter.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet om multinasjonale selskapers gunstige skatteordninger i Europa. Både Facebook og Google har blitt kritisert av det internasjonale pengefondet (IMF) for å bruke skatteordningen IMF omtaler som en «double irish dutch sandwitch».

Les mer om dette her:

Kopierer Googles skattetriks: Facebook skatter 0,1 prosent(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.