EUs politikere og ledere vurderer endringer i stabilitetsfondet EFSF, og ser for seg en endring slik at fondet raskt kan bli benyttet for å håndtere kriser, uten å være avhengig av nasjonale parlamenter.

Det skriver Financial Times onsdag, ifølge TDN Finans.

"European Monetary Fund"
Talspersoner har begynt å referere til det fremtidige fondet som European Monetary Fond, som vil opereres, som mange andre EU-institusjoner, med avgjørelser som blir tatt av et kvalifisert flertall i stedet for enstemmighet.

Slike forslag vil ifølge avisen være en del av en vurdering av styringen av eurosonen som EU- presidenten Herman Van Rumpuy skal legge frem i oktober.

Kan bli enorm
Daniel Gros, som er direktør for senteret for europeisk politikkstudier, anslår at under enkelte scenarier kan EFSF og dets etterfølger, European Stability Mechanism (ESM), få en størrelse på inntil 4.000 milliarder euro.

- Det er bare ikke tenkelig å ha et mye større EFSF samtidig som Frankrike har AAA-rating, sier Gros til FT.

Talspersonene har i stedet for å diskutere forslag for å unngå en økning av fondet. I forrige uke foreslo USAs finansminister Timothy Geithner en mulighet der EFSF tilbyr garantier mot en liten del av statsobligasjonene. Dette kommer i stedet for at EFSF faktisk kjøper opp obligasjonene.

Tyske politikere støtter
En ”stor majoritet” i finanskomiteen i den tyske forbundsdagen støtter foreslåtte ”forbedringer” i det europeiske stabiliseringsfondet (ESFS).

Det sier den tyske visefinansminister Hartmut Koschyk, melder Bloomberg News onsdag, ifølge TDN Finans.

Dette gjør veien lettere for at forslaget skal blir stemt gjennom i forbundsdagen i en avstemming 29. september, ifølge nyhetstjenesten.

Les også: USA ber EU ta grep om gjeldskrisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.